浴室熱水爐螺絲位滲漏有咩方法搞 ?

熱水爐接駁位既螺絲有滲漏, 摸過粒螺絲冇鬆,係上實咗既,只係啲水係螺絲位滲出黎,形成水珠後就跌落檯面度,滴到檯面濕哂。唔知有咩方法搞呢 ? 除咗搽玻璃膠圍返粒螺絲之外,仲有冇其他方法呢 ? 唔該哂。

我呢個無牌人仕估計,要換墊圈(膠圈)

同問,我都有類似問題 ,搵煤氣師父上黎,師父話個爐成廿年,叫我換左佢,已經冇廠既零件換。。。

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android

圖一)要換墊圈(膠圈)

同問,我都有類似問題 ,搵煤氣師父上黎,師父話個爐成廿年,叫我換左佢,已經冇廠既零件換。。。
nameless.ken 發表於 2017-6-29 16:51

係爐具太舊,個師傅唔想搞啫,費事郁一郁搞到其它位置仲大鑊,游説用户買過新機

係爐具太舊,個師傅唔想搞啫,費事郁一郁搞到其它位置仲大鑊,游説用户買過新機 ...
dcc2000 發表於 2017-6-29 21:31

師兄 如我圖片所示 ,有冇得搞呢??
煤氣師父話我個爐呢條管係嚴重生銹

我嘗試過擰個位 但個位好實  ,擰唔開睇入面咩情況

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android

via HK ...
nameless.ken 發表於 2017-6-29 16:51

我都有搵過煤氣師父上門修理經驗,三個師父上門,得一個肯整爐

明明係銅喉接口漏水,好似好易整,
但最麻煩係要有牌先可以整....

老實講,唔太嚴重可以接受到嘅話,真係唔建議去搞佢,試試揾個隻咩3M膠帶(唔記得個名)包包佢睇吓有冇改善。

師兄 如我圖片所示 ,有冇得搞呢??
煤氣師父話我個爐呢條管係嚴重生銹

我嘗試過擰個位 但個位好 ...
nameless.ken 發表於 2017-6-29 21:38

其實 你可搵個水喉師父 比幅圖佢睇 睇佢會唔會幫你攪

因為 漏既地方係水喉部份

玻璃膠可以唔駛用槍  , $30 內 , 日本城有售

https://www.youtube.com/watch?v=L6xywTGhh_s
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊