[操作疑難] 熱成像測漏技巧請教

各位師兄好,因為小弟打算購入一部 FLIR ONE 作天台測漏之用,想預先請教一下使用竅門。

話說小弟住響頂樓,天台經常滲漏,一年曾經有天花剝落,由於大廈沒有法團,故唯有自己搵師傅進行防水工程。只是未夠一年又開始滲漏,想找師傳但已經聯絡不上,故唯有自己動手減少滲漏。

由於大部份滲漏問題已經解決,但日曬雨淋而形成小裂痕在所難免。本身構思是日落後,當天台已經曬到熱辣辣時用冷水浸著測試範圍,過半小時後然後抽走冷水,等風乾表面後就用熱成像看滲漏情況。心目中認為最原始滲漏點應該顏色最深(最冷),就在該範圍灌防水油。

以上方法未知是否可行,懇請師兄們賜教!

水一下就熱,想效果唔洗好天的....

又水己經唔同溫度....
DGCNYO 發表於 2017-7-1 19:47

問題係 d 水又唔會咁快出現滲漏呢下慘,等得耐,d 水既溫度又唔知測唔測到出黎,等得短時間又未滲到入去 ...

不如買幾隻色粉,喺不同地方試倒

不如買幾隻色粉,喺不同地方試倒
revol519 發表於 2017-7-1 23:35

呢個有想過,不過裂痕太多,應該有大量地方有 mark,但只有少量先先係真正滲漏所在。

如果條條都有漏,睇怕又要成個天台重新做防水 ...

呢個有想過,不過裂痕太多,應該有大量地方有 mark,但只有少量先先係真正滲漏所在。

如果條條都有漏, ...
mkmonkey 發表於 2017-7-1 23:50

先前老板做過,搵專業嗰隻
要成個天台浸水4吋24小時先影倒少少

如果少少水都影倒,條裂縫已經係瀑布咁

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

補充一句,如果再大做天台,記住做少少斜水,千奇咪做到平一平,放棄小小可用性

梳水永遠比防水實際

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

先前老板做過,搵專業嗰隻
要成個天台浸水4吋24小時先影倒少少

如果少少水都影倒,條裂縫已經係瀑 ...
pooh24680 發表於 2017-7-2 10:28

感謝指教!

如果係咁,可以講話呢類熱熱成像測非持續性滲漏係不切實際?

感謝指教!

如果係咁,可以講話呢類熱熱成像測非持續性滲漏係不切實際? ...
mkmonkey 發表於 2017-7-2 10:39

係用冷水溫差少,唔易睇得出,
理論上下午猛太陽時效果好啲(室内唔好開冷氣)
或者掉轉,日落後月熱水(室內開盡冷氣)

始終熱像係睇溫差