[操作疑難] 想自已換燈制開關,請教...

屋企本身用有LED嘅燈制開關,但其中一個有一粒LED唔著應該壞咗,買咗幾個無LED嘅返嚟(唔同牌子)...
(可能趁機換埋其他燈制,但後話...)

想換2組開關(每組2個制):
2燈制(單控)
1燈/1煤氣熱水爐

新開關

2燈制(單控)

啡線係火,得1條,應該新開關對返位無問題

1燈/1煤氣熱水爐

但呢度有2條火...

新開關得一個L位,咁用其中1條火線就OK?
請教請教!THX!!!

(唔肯定我會搵樓下師傅攪,但初步問咗一間,每個開關收$300... )
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

唔要(U型啡色線)
另 1 條啡色線,接 L

唔要(U型黑色)
2 條,啡色線,接 L

個掣不適合用於1燈/1煤氣熱水爐
好彩你上黎問下
如果你叫左師傅上黎又唔啱裝,佢都要收翻車馬費

個掣不適合用於1燈/1煤氣熱水爐
好彩你上黎問下
如果你叫左師傅上黎又唔啱裝,佢都要收翻車馬費 ...
sailoralan 發表於 2017-7-2 10:24

即係新開關只適合換"2燈制"(本身2黃1啡線)?
多謝指教

|其實煤氣可以長接冇問題',我十幾年都係長著

|其實煤氣可以長接冇問題',我十幾年都係長著
avdaemon 發表於 2017-7-2 13:18

本身個開關(喺廁所)要啪咗,再喺煤氣熱水爐按on/off(tcl超薄爐)。
我係奇怪點解用2條火線,個爐應該用好少電...

回覆 6# eva0083hk

可能當浴室電器要經水氣掣,其實冇開關仲安全啦

本身個開關(喺廁所)要啪咗,再喺煤氣熱水爐按on/off(tcl超薄爐)。
我係奇怪點解用2條火線,個爐應該用好少 ...
eva0083hk 發表於 2017-7-2 13:27

你講緊,這 2 條,啡色線
因有其他燈制共用這組(電源)
1條係,來電,另1條
經這電制,去了,另一個,燈制

你講緊,這 2 條,啡色線
因有其他燈制共用這組(電源)
1條係,來電,另1條
經這電制,去了,另 ...
only 發表於 2017-7-2 14:14

即係如轉用新開關,就一個L駁晒2條啡線啱嘛?
如只駁1條啡線,就一係無電,一係就另一個燈制或電器無電到?
Thx
(3#有ching話新開關唔啱用,所以我唔敢攪... )

即係如轉用新開關,就一個L駁晒2條啡線啱嘛?
如只駁1條啡線,就一係無電,一係就另一個燈制或電器無電到 ...
eva0083hk 發表於 2017-7-2 15:52

你只影燈制背面 又無影埋正面

要有燈制正.背面相 先會清楚

照睇 2# 應該講得啱