鋁窗頂部滲水,有邊隻補漏既唧膠好用?

屋企間房隻氣窗頂上邊,十幾年前換鋁窗時做得唔好,近幾年開始有裂縫,一有打風落大雨就滲到入屋內,搞到近窗邊的天花有滲水出現。

我舊年頭自已補過之前用淨玻璃膠(灰色),就頂到舊年個雨季。

但呢幾日大雨,又開始出現滲漏。

我想問有冇邊隻補漏用野,例如油或者唧膠,可以滲到入罅油可以做到防漏?漏補王又得唔得?

當然做之前會搣走晒玻璃膠先。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

加個蓬實際d

加個蓬實際d
hongkongiron 發表於 2017-7-3 16:56

大厦外牆點可以比人加蓬呢。

大厦外牆點可以比人加蓬呢。
vaio 發表於 2017-7-3 17:03
舊式好多戶自己走去加的~~

舊式好多戶自己走去加的~~
hongkongiron 發表於 2017-7-3 17:04

我住嗰度好嚴格。
咁你有冇補漏嘅嘢推介先?

有冇機會係外牆滲水? 講究D,可以油一層防水先,再用791(窗邊膠)

有冇機會係外牆滲水? 講究D,可以油一層防水先,再用791(窗邊膠)
revol519 發表於 2017-7-3 17:37

係咪呢隻?好似唧玻璃膠咁用?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我試過鋁窗出面外墻,紙皮石連石屎都裂開,就快跌落街咁樣,好彩係管理公司負責,咁就唔使我出錢並安排幫我維修
講返修理先,師父要搭棚,鎬走外墻批盪,去到石屎/鋁窗防漏層(黑蚊蚊,軟膠層),再油返防水膠膜,之後先再做返批盪,都幾大工程,一兩日嘅事

我試過鋁窗出面外墻,紙皮石連石屎都裂開,就快跌落街咁樣,好彩係管理公司負責,咁就唔使我出錢並安排幫我維修 ...
1個閒人 發表於 2017-7-3 17:46

我問過管理處,話唔關佢事。真PK
所以咪自已搞囉。