用尿袋充窮人UPS可行嗎?

亂想:
家中的 router,webcam等小型 network device,正常是用小火牛供電
先假設都是5V input
如果中間加個尿袋,以備跳掣時撐一段短時間,可行嗎?
不正正式式置台UPS當然是地方/價錢/實用性等考量

回覆 1# TH30
好多尿袋沒有 pass-through charging 啊。

尿袋頂盡得2A......一般網絡設備起碼要兩三個尿袋先夠
不如diy一個battary bank, 計算埋所需總電流, 買返個合適既升壓+充放電模組, 電池放電時間, 計埋埋200-300左右

可以,我都用緊,但我那隻係12v ups ,可頂 3-4A 12v,俾隻nas 斷電五分鐘內都未正常供電返就會關機。

總耗電大概幾A?
假如係3A左右嘅話,舊款小米雙USB 16000mAh/20000mAh應該可以。

亂想:
家中的 router,webcam等小型 network device,正常是用小火牛供電
先假設都是5V input
如果中間加 ...
TH30 發表於 2017-7-4 23:04

可行, a 數 support 到就得, 強國大把人咁用
usb step up 9v, 12v usb 線都有, tb 同 褔仁有賣

回覆  TH30
好多尿袋沒有 pass-through charging 啊。
BEpsilon 發表於 2017-7-4 11:22 PM

怎樣分辨?
我隨手用屎米尿袋試,好似可邊差邊用

總耗電大概幾A?
假如係3A左右嘅話,舊款小米雙USB 16000mAh/20000mAh應該可以。
dcc2000 發表於 2017-7-5 12:13 AM

router,webcam,唔過1A掛

尿袋頂盡得2A......一般網絡設備起碼要兩三個尿袋先夠
不如diy一個battary bank, 計算埋所需總電流, 買返個 ...
999067800 發表於 2017-7-4 11:41 PM

因為webcam在廳,router/switch在房,不集中
買台UPS/起個battary bank 顧不到兩頭

怎樣分辨?
我隨手用屎米尿袋試,好似可邊差邊用
TH30 發表於 2017-7-5 21:49

我都係先睇生產商的 datasheet 或 FAQ。
如果無講,網上用家 review 通常會有人講。
有得邊差邊用係方便D。