鹹水管流水問題

鹹水管流水問題
見附圖
c位微少爆了流水
a与b位祇有 1cm距離,
是否B位cut去重新買新閘掣和新喉管裝上?
不過只有1 cm能否足夠力量hold支撐住到閘掣和喉管!
還是要大工程要由 E 位或其他位接口更好呢?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

cut斷 e 位, c 位以下, 會容易處理.

鹹水管流水問題
見附圖
c位微少爆了流水
a与b位祇有 1cm距離,
是否B位cut去重新買新閘掣和新喉管裝上?
...
alex008 發表於 2017-7-5 01:58

如果係公屋 可叫房署免費維修更換

否則 如樓上所講 CUT E 位成組換較好

如果係公屋 可叫房署免費維修更換

否則 如樓上所講 CUT E 位成組換較好 ...
別問我是誰 發表於 2017-7-5 02:23

之前廿萬買左公屋3房
現在要自已比錢修理!
樓下修理話六百換閘掣!

不過之前房署重做地台換水箱,竟然加塊木板在水箱後,現在木板一邊發水霉爛,怕水箱与喉扭曲變形!

想是否成個水箱和屎塔一起換!可免日後麻煩

上次問價
EQX水箱和屎塔大約$ 850
裝工850-1000
改掣150
改喉150

之前廿萬買左公屋3房
現在要自已比錢修理!
樓下修理話六百換閘掣!

不過之前房署重做地台換水箱,竟然 ...
alex008 發表於 2017-7-5 02:42

都唔係貴 唔駛諗 一於換哂佢 

自己地方一於整好啲 屙都屙得暢快啲 

整好佢, 每天都要用的地方, 心情都好d!  

有d防漏貼/防漏膠之類加落漏水位有冇用?

換左房署個座廁會好用好多,
EQX水箱零件最好另外買一set換,原裝果套好快沖水有問題。

我都換左,房署D直沖好大力,我爆炸羅C都換左幾個,最後都斷曬跌落黎差D爆咸水

最後2千幾換既佢,連閘制 ...
DGCNYO 發表於 2017-7-5 11:27
即係咁