關於計電的問題

之前都問左關於電力問題
想請教一下, 如果係電線太長, 我大 loading 時 (近20A) 會跌到得203V左右
咁果17V x 20A 的電應該用在加熱條電線? 同埋係唔係都會計落我的電費入面?

thanks ching

簡單理解,電費係計過佢個錶,吾係計你收到幾多,所以會計埋

回覆 2# kelvin010

我自己估都係咁, 今次真係倖錢燒電線

之前都問左關於電力問題
想請教一下, 如果係電線太長, 我大 loading 時 (近20A) 會跌到得203V左右
咁果17V  ...
martinlo2112 發表於 2017-7-5 22:18

電錶會計供電量,你室內嘅電線損耗,當然係你負責返啦
換條粗電線,可以減低電壓降..................不過,20AMP又唔算好大,你條電線有幾長?還是係太細條呀?

回覆 4# 1個閒人

去電錶房成百尺, 同埋D線垃圾, 含銅不足

最好在開機前度一下電壓,開機用20A電後再度一下電壓,唔好自己嚇自己!假如真係當這17V的電壓降係電線上損耗,即係成340W,條電線的膠皮應該會好快過熱溶埋了!假如係開機前電壓都係好低,例如206V,咁實際上問題就唔係好似而家你見到的咁得人驚!

回覆 6# diy-apprentice

開機前近220V的

回覆  diy-apprentice

開機前近220V的
martinlo2112 發表於 2017-7-6 00:42

咁真係好誇張喎!小心電線真係會過熱,膠皮溶埋跟住就出事!

回覆  diy-apprentice

開機前近220V的
martinlo2112 發表於 2017-7-6 00:42

或試下 搵相關部門 暱名舉報  等業主修正

或將你既問題 去問機電署

回覆  1個閒人

去電錶房成百尺, 同埋D線垃圾, 含銅不足
martinlo2112 發表於 2017-7-5 23:45

一百呎,好普通咋.......你點知條線垃圾?

粗粗地計過,用1.5平方mm銅線,負載20A X 30米(100呎)長, 電壓降先17.4V,
但冇理由用1.5平方mm銅線咁幼啫!!