儲水式電熱水爐有"燸"味

隻德國寶儲水式電熱水爐用咗成10年,仲正常工作。但呢兩日開掣小煲水時,聞到"燸"味,似係膠燒燶咗,但又可以正常煲到水。

請問可能會係乜嘢原因?問咗德國寶,上門檢查收硬350,加埋換零件可能過千。係咪應該換個新爐?

隻德國寶儲水式電熱水爐用咗成10年,仲正常工作。但呢兩日開掣小煲水時,聞到"燸"味,似係膠燒燶咗,但又可 ...
thatstar 發表於 2017-7-6 10:42

10年好新下,我老家果部用左20年起碼!!

你話可以煲到水,仲用到就應該可以修理,
不過要快D,否則愈來愈多野燶

我估係D接線位老化, 接觸不良發熱.

唔該曬咁多位師兄。我已經約咗個師傅上嚟睇睇。佢都話十年爐仲有排用,維修好過買部新,而家嘅新爐一蟹不如一蟹。

我都估係電線老化,維修應該唔難,但熱水爐自己唔敢亂搞,搵師傅最穩陣。希望整好之後,又可以用多幾年。

唔該曬咁多位師兄。我已經約咗個師傅上嚟睇睇。佢都話十年爐仲有排用,維修好過買部新,而家嘅新爐一蟹不如 ...
thatstar 發表於 2017-7-6 13:09

以前D貨太重靚料,買一次就可以用幾十年,
所以D工廠冇第二次生意,咪執左好多囉

唔夠生意而執,D貨再靚都冇用........

以前D貨太重靚料,買一次就可以用幾十年,
所以D工廠冇第二次生意,咪執左好多囉

唔夠生意而 ...
1個閒人 發表於 2017-7-6 14:15

有隻Bmw牌子用靚物料,好正,

都关了

有隻Bmw牌子用靚物料,好正,

都关了
alex008 發表於 2017-7-6 15:52

邊個會用一架BMW幾十年?!

一般零件只有發熱線、恒溫器、THERMAL FUSE,煲到水呢幾樣應該冇壞,聞到味多數線鬆咗發熱甚至跳火,最好等整好先用

我又估吓類似呢類保護接觸不良,我試過隻熱水爐燒呢隻類似嘢
_240x240q50