鑼絲膠問題

如果粒鑼絲本身有潤滑油, 係未一定要清乾淨油先上得鑼絲膠?

鴨記最平果隻紅色力水如何? 會唔會太雞?
圖片來源網上
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我一向用之前都無清潔.
我都用呢隻, 通常都係用在遙控車上, 雞唔雞我唔識講, 起碼佢唔會自己鬆, 但又唔會鈕唔開粒羅C.

螺絲膠正常預左要應用在有機油的表面上,
另外螺絲膠都有幾種強度選擇,方便唔同大細螺絲使用

如果粒鑼絲本身有潤滑油, 係未一定要清乾淨油先上得鑼絲膠?

鴨記最平果隻紅色力水如何? 會唔會太 ...
belleville 發表於 2017-7-9 22:38

呢種鑼絲膠新開封時, 黐螺絲有 D 效

但過一排走掉溶劑變杰就失效, 巳滲唔入螺絲紋裏面, 到時要加溶劑開稀

有時見啲要自己安裝嘅 傢俬 / 電器 本身跟啲螺絲都已經有一pat  藍色嘅螺絲膠喺上面, 已經乾哂, 都唔知有冇實際作用

呢種鑼絲膠新開封時, 黐螺絲有 D 效

但過一排走掉溶劑變杰就失效, 巳滲唔入螺絲紋裏面, 到時要加溶劑開 ...
imax 發表於 2017-7-10 01:01

可以加咩溶劑開稀?

可以加咩溶劑開稀?
belleville 發表於 2017-7-10 11:49

加 > 天拿水

有時見啲要自己安裝嘅 傢俬 / 電器 本身跟啲螺絲都已經有一pat  藍色嘅螺絲膠喺上面, 已經乾哂, 都唔知有冇 ...
村上麗奈 發表於 2017-7-10 11:01

沒問題那些膠係預你自已收螺絲時生效, 跟這裡的膠水不同的.

回覆 6# belleville

識用梗係用 > 缺氧膠 這類貴價螺絲膠,有易拆 至 好難拆 强度選擇

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%BC%BA%E6%B0%A7%E8%86%A0

回覆  belleville

識用梗係用 > 缺氧膠 這類貴價螺絲膠,有易拆 至 好難拆 强度選擇

...
imax 發表於 2017-7-10 14:08

就係想問鴨記支紅色係咪即係 = 名牌紅色 high strength grade?
當佢有名牌 6-7 成功力都好