回覆  別問我是誰

要試個度唔係我屋企,又唔係急到即日需要做完,最快都要weekend才去到試,覺得而家啲人 ...
avdaemon 發表於 2017-7-12 17:21

不如 先用銼試吓先 再嚟報告一下 

不如貼圖睇吓要點整

磨機識用當然快靚正,cut碟介2-3mm邊咁薄新手未必控制得好,一走位可能崩碟爆碟 ...
digiman 發表於 2017-7-12 10:01

如果有圖既,大家就唔洗齊齊幻想左咁多頁啦

回覆 62# billyck2

似乎有洞的東西大家都比較有興趣研究

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有把鐵鋸同大力鉗無難度.
要講求美觀就要把鐵銼.

回覆  avdaemon

MCB 箱唔方厚啦!用方角剪剪幾下就搞掂!
前提係,你拳頭要有番咁上下大力先『槤』到 ...
Joe_Black 發表於 2017-7-12 03:17

我用過 方角剪 剪電腦機箱側板鐵皮。肯定快、又靚、又易控制。
剪的長度約50cm,好快搞掂。

你果少少,cut 10下左右

第一次用角磨機好驚驚,摩打聲又大,鐵板個長孔唔算大,驚卡碟爆碟,用磨碟又大火花,放棄了,最後都係決定用翻銼完成工作。

第一次用角磨機好驚驚,摩打聲又大,鐵板個長孔唔算大,驚卡碟爆碟,用磨碟又大火花,放棄了,最後都係決定 ...
avdaemon 發表於 2017-7-15 20:25

吉機唔一定要切,換磨碟用磨既會安全得多,只要你確定可以固定到既話

第一次用角磨機好驚驚,摩打聲又大,鐵板個長孔唔算大,驚卡碟爆碟,用磨碟又大火花,放棄了,最後都係決定 ...
avdaemon 發表於 2017-7-15 20:25

早講咗新手一嚟就玩細內孔唔係好事,對未用過嘅人好容易出事,放棄唔用此方法係明智之選

角磨多啲練習,新手cut吓細鋼枝、鐵片掌握技巧先,識安全咁用其實係一件經常都會用到嘅工具

而家啲人問野 真係 

講啲唔講啲 好似唧牙膏咁

仲要不段套料 先知問題所在

問問題 同 答問 ...
別問我是誰 發表於 2017-7-10 22:29

哈哈!!
她已經不是用妳的問題來回答妳就已經要偷笑啦!!
我身邊就是有人用我的問題來回答我, 每次都要讓我罵才能正確地回答我的問題