拆抽氣扇摩打繞組膠壳

呢個抽氣扇摩打唔轉,他錶度到係開路。以前整過三個呢類摩打,都係引線同漆皮線銲口處斷咗。但係揾唔到方法拆開個膠壳。

請教各位師兄膠壳係點裝上去,完全唔見駁口。唔鎅開佢有冇方法拆開?唔該。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢個抽氣扇摩打唔轉,他錶度到係開路。以前整過三個呢類摩打,都係引線同漆皮線銲口處斷咗。但係揾唔到方法 ...
鄧記 發表於 2017-7-11 22:15

一個圓圈咁 圈實~要用暴力拆出邊外圈~小心D

本來一個斷口,拆完變N個斷口
最後重要砌唔返

要用暴力拆出邊外圈

但係唔見膠壳有驳口,唔通响鐵芯個便?

拆完變N個斷口 最後重要砌唔返

唔緊要,已經係worst,唔會worse。DIYer揾啲搞作啫。

但係唔見膠壳有驳口,唔通响鐵芯個便?

唔緊要,已經係worst,唔會worse。DIYer揾啲搞作啫。 ...
鄧記 發表於 2017-7-12 09:52

你冇可能會搵到開口位~因為呢種電機組裝過程係做好線圈>之後加上外膠殼> 再裝鐵芯片~

請問師兄鐵芯片係如何組裝,唔見有銲口。唔通係呢道?

鄧記 發表於 2017-7-12 14:12

我冇拆過,所以答你唔到,我怕拆開好難裝返,所以 建議直接拆外殼算, 橫掂你都係想駁返條線 唔好搞到咁複雜

呢個紅圈似係一條直鐵條將咁多塊橫鐵片迫死扣埋一齊,無得拆..

回覆 1# 鄧記
請問師兄需要揾過個抽氣扇摩打嗎?

鐵芯片用油壓機壓緊,拆咗你好難裝番