銹漬對膠喉有沒影響?

發現廁所外牆條大喉有D銹漬
估計係對上有D鑼絲口生銹染左條喉

想問下, 銹漬會唔會影響條大喉既耐用/壽命?
thx!

膠喉有锈漬,我覺得係大自然嘅藝術品,有冇圖睇下呀???

1個閒人 發表於 2017-7-14 13:10

啲舊樓 仲係用生鐵喉做去水 

鐵銹唔會侵蝕 ABS 膠管  

返左工, 明日影俾CHING !

啲舊樓 仲係用生鐵喉做去水 
別問我是誰 發表於 2017-7-14 13:32

借樓主位置請問:4吋去水鐵明喉駁位滲水,維修拆及安返係唔係好(麻煩)多工夫?另鐵喉前後都有喉相連接,如何有空間擰出駁口位嗰段? 謝謝!

有幾出奇,我公屋樓上24H漏水,滴锈水,染到成條膠喉都變锈喉
唔好問點解唔投訴,樓上買左唔比入屋,房署就以此收工當交功課

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

借樓主位置請問:4吋去水鐵明喉駁位滲水,維修拆及安返係唔係好(麻煩)多工夫?另鐵喉前後都有喉相連接, ...
irhk 發表於 2017-7-14 17:50

呢類生鐵喉駁口唔係擰出嚟 人地多數會用鎚打爛及磨斷

個駁口只係碰住 並無任何牙扭入去

只係用英泥之類封返實佢

其實呢啲都唔係你自己做到 亦都做唔嚟

搵師公上嚟報價好過 佢會講解整個工序比你知

有幾出奇,我公屋樓上24H漏水,滴锈水,染到成條膠喉都變锈喉
唔好問點解唔投訴,樓上買左唔比入屋,房署就以此 ...
billyck2 發表於 2017-7-14 22:02

私人單位漏水,整污穢樓下,要賠錢畀樓下受害人喎..........
你樓上"業主"唔知咩?