[操作疑難] Electrolux伊萊克斯雪櫃

有冇Ching用過? 好似好平。三門40xx

依家Electrolux嘅電器,好多型號嘅真身可能係大陸廠家貼牌貨喎。

依家Electrolux嘅電器,好多型號嘅真身可能係大陸廠家貼牌貨喎。
dcc2000 發表於 2017-7-17 08:01

我都想知多d!  係咪估估下, 定有根據架??

我都想知多d!  係咪估估下, 定有根據架??
gulakpi 發表於 2017-7-17 08:47

都係聽聞架咋,咪當斷估囉!

曾買過兩件Electrolux嘅電器,型號唔記得喇,1.5匹淨冷分體機同吸麈機(普通AC 220V款),兩件嘢大概用咗兩年就壞咗,維修費差唔多可以買過部新機,最後都係買過其它牌子。不過奇怪係部分體機標示製造商嘅地址,同某中國牌子格x個地址非常非常 "近",而部吸麈機大致結構、外觀、裏面零件parts no,竟然同美x相近!
有可能係呢兩個大陸牌子 "彷" 佢啩。
Electrolux個別產品外觀確係幾靚嘅!

dcc2000 發表於 2017-7-17 08:01 AM

好多牌子都係咁,如某美國牌子雪櫃同另一美國牌子雪櫃由外觀到spec. 都一樣,分别只係logo.

via HKEPC Reader for Android

我都買左同一牌子窗口機1.5匹,佢個遙控同某格X外型99%相同
遙控型號係YB1FA5 而某力遙控型號係YBOF2 Y502K YADOF YAPOF YVOFB5

佢是否中資就唔肯定,但產地係泰國。

佢是否中資就唔肯定,但產地係泰國。
WLau 發表於 2017-7-17 18:23

Electrolux 係中資?      你唔怕人笑?

Electrolux 除咗洗衣機外都係貼廠貨 (吸麈機可能某啲歐洲產的係自己野),Electrolux 同 金章同一個牌子都係洗衣機先掂。