波殊18V充電油壓鑽開箱[淘勇士]+寨充及電池+中伏報告51樓

近期論壇興開油鑽轉箱,其實都睇左好耐,替代把人壓轉,月前安裝窗台百頁廉,向天花打洞到虛脫,近來論壇開在唔少大有,睇到都唔平,祗可睇下有線油壓鑽,最平都5、6百幾,正想出手時候,

有師兄介紹淘X有賣支新波殊油壓鑽,幾經考慮後博一博,最平都有兩個方案,
方案一就系油壓鑽+山寨充電及電池,二系油壓鑽+二手充電及電池洋垃圾,諗住’ 寨都’個名都唔系流,都系簡咗方案一。

鑽裸機499人仔,山寨充電及4A電池約300人仔。

比錢等運到果幾日,擔心運咗舊鉄嚟,到咗終於開箱啦! 放下心頭大石。

全機無爛無裂,花旣位都少,有d新機味度,標貼寫杭洲製造,長12吋幾,高8吋。

係三用轉,禁粒紅制可以轉動,左邊單轉,跟住衝擊鑽石屎,最右好似T字系錘鑽可以打坑,衝擊同錘鑽中間好似有鑿削位置調整功能。

開關係無段,上便粒紅制控制鑽向前或後。

電池位,4個接點。

拆開個手柄。

用星星鑼絲,全機外殼貼合度算不錯,寬窄位差1mm到。

重2.45kg,單手操作自如,如果你有史太龍咁大隻,把鑽比想像中重些,有d份量,須要有兩手操佢,操縱佢。

安裝鑽咀比人壓鑽容易得多,由鑽咀尾吉入去,轉左或右有位再入,入曬就ok.

逗下鑽咀,有dd虛位,冇試過其他牌子油壓鑽,冇得比較,感覺同心度都正常,

下推接合位可以囉番支鑽咀出嚟,大家睇下把鑽,系唔系買咗把山寨高仿?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 1# andy1234

山寨充電及電池開箱及小測

電池重580克,標示4.0Ah,充電器重約450克,標示output 10.8-18V Max 3.5A。

電池有測電,由油壓鑽電池位推入,入剩1cm到有阻力,再推入囇有卡一聲。

入咗電都可以單腳企系到。

試吓開鑽,自動開Led,上端有些少陰影,把鑽d聲比把人壓鑽低沈少少,輕力無段開始時會細聲d,加速後勁好多,放手把鑽冇brake,鑽咀唔會即停,不過停唔洗半秒停囇。

充電器跟2圓腳插蘇,最好換番13A插,充電時綠燈閃,充好長著,充好舊電20.9V,充咗兩個幾鐘,慢充d電祇系微微暖。

用電子Loading放電試一下,放電恆常4.0A,Set跌到16.5V自動cut。
總共放咗42分鐘,粗算對比4.0Ah標示有7成功力,再入電落把鑽,仲可以著,不過唔系龍精虎猛,冇做其他測試。

對寨充都系冇信心,要開蓋睇吓乜料,4線出,左右正負充,中間兩條似測溫,初級用Capxon 47u 400V電容,整體目測幾工整。

鉗吓充電,開波時有1.93A,充咗大約10分鐘,初級散熱器有48度C,次級有60度C! 就系呢part熱,整流散熱器+cap+後面粒二極管,用不知名電容 470u 35V,充電成80w,使唔使用料咁慳! 各位師兄,呢part有冇得改善?

同場彩蛋為波殊(唔知系唔系堅)4坑石屎鑽咀,

上面 plus-1唔洗4蚊人仔,下面 plus-3約7蚊人仔,甘平當國產消耗品,

D鑼紋有d唔同,個頭都有dd出入,謝謝收看。+++跟進: 中伏報告在51樓+++

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

支持開箱!!
有LINK 更好!!

回覆 2# andy1234

機, 電幾錢?

師兄,鑽可否pm link

CHING求LINK X2

回覆 5# billy0301

http://c.b1yt.com/h.NVtYDM?cv=pwci00ozBu7&sm=d9ec0e

Brushless?

回覆  billy0301
Offer 發表於 2017-7-17 10:40 PM

我見上邊師兄寫裸機499,本住個貪所以問師兄拎條link