釘機

有 d 手痕想入部充電 Brad Nail 機玩下
如果玩下木工, 傢俬為主, 係未 18-Gauge 就夠? 唔駛 16g/15g?
15-Gauge Angled 同 straight Nailer 除左釘排法, 有咩分別?
如果釘實木地板腳線直打埋入牆身, 18g 係未唔掂?

18ga 即係香港常用嘅F釘
16ga 即係T釘,粗啲
鬼佬釘實木硬木通常會用16Ga. 18ga 反而係少數民族

15ga 即係ST, 石屎釘
要打入腳線入牆就要用15ga

外國興斜排釘,唔洗死沽沽下下一定要90度打直入,香港好難買

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

回覆 2# pooh24680

即係香港 F釘最 common?
釘腳線好少用, 都係放棄 15g 算

回覆  pooh24680

即係香港 F釘最 common?
釘腳線好少用, 都係放棄 15g 算
belleville 發表於 2017-7-18 20:19

見最多係 f30, 做櫃好似開機關槍咁 凸凸凸就合好兩塊板成直角

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - iPhone

只用鋰電打15-gauge唔夠力, 多數都係18, 16都唔多見

只用鋰電打15-gauge唔夠力, 多數都係18, 16都唔多見
ginastar 發表於 2017-7-19 06:02

我估夠力
好多間大廠都有出,跌鑊 (其他冇睇唔知)spec 講到明差一次電打幾多支入石屎
鬼佬公司唔夠膽亂up....

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

見最多係 f30, 做櫃好似開機關槍咁 凸凸凸就合好兩塊板成直角

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - i ...
pooh24680 發表於 2017-7-18 21:24

f30 即係 30mm 長?

ginastar 發表於 2017-7-19 06:02

而家好多廠都出齊 4 把
15,16,18 同 staple

外國興斜排釘,唔洗死沽沽下下一定要90度打直入,香港好難買
pooh24680 發表於 2017-7-18 17:19

ching, 諗諗下有d 唔明
照計直排釘都可以唔駛90度入, 將支槍 rotate 90度, 排釘打橫, 已經唔會阻住, 唔係已經可以斜打咩?

以我所知,打石屎仍然係火藥石屎槍最掂,其次係入氣樽嗰種gas nailer,純電動我都抱懷疑態度

N年前新買T氣釘槍時試過三嘢,18mm打磚牆,嚴格講只有一口入哂,一口唔入,一口灣咗,釘槍入唔哂時好煩囉,依家只用作間板牆釘木方落牆,入唔哂都唔緊要,臨時釘木方上牆砌瓷磚時用亦可,用嚟釘裝飾嘢入唔哂時死得

仲有釘槍釘要有唔同方向打釘先可做結構,純單向打釘冇力的,例如釘櫃桶四邊,未加背板或螺絲前一郁就移位(除好輕細外)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊