[操作疑難] 請教 TECSUN 收音機突然無左聲???

屋企人有部 TECSUN 收音機用左幾年, 一直正常無問題, 但有一日好地地聽聽下突然間無晒聲, 換左電池都係咁, 如果初初沒有校到很大聲的話, 左邊喇叭會出到小小聲, 但之後一直校大聲, 無幾耐左邊喇叭都會無埋聲呀而右邊一直沒有聲, 插耳筒情況也一樣, 拆開一睇 CD1622CB IC 好似燒燶左, 同埋佢附近有啲燒燶野架味道,  想請教一下 TECSUN 收音機突然無左聲, 是否因為粒 IC 燒燶而導致呢? 呢隻 IC 容唔容易壞的呢? 點樣度佢有無壞呢? 定係有其他零件壞呢? 請指教一下,  謝謝!

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

睇相粒CD1622CB應該已經BBQ咗喇,要證明的話,將1同16腳焊線出黎入另一部amp就試倒。

CD1622CB datasheet (按Download PDF File)
http://www.datasheetspdf.com/PDF/CD1622CB/696885/2

睇相粒CD1622CB應該已經BBQ咗喇,要證明的話,將1同16腳焊線出黎入另一部amp就試倒。

CD1622CB datasheet ( ...
wyhui5124 發表於 2017-7-24 13:20

師兄唔該晒! 但粒 IC 乜咁流架, 如果淘返粒 IC 返黎的話, 唔知要否考慮幫粒 IC 裝返個普普通通的散熱器添呀?

師兄唔該晒!  但粒 IC 乜咁流架, 如果淘返粒 IC 返黎的話, 唔知要否考慮幫粒 IC 裝返個普普通通的 ...
sonycliepda 發表於 2017-7-24 13:31

大陸IC係咁上吓,可能係overheat又或者IC質量問題都唔定,換咗之後加個細heatsink其實都無壞

大陸IC係咁上吓,可能係overheat又或者IC質量問題都唔定,換咗之後加個細heatsink其實都無壞:loveline ...
wyhui5124 發表於 2017-7-24 14:56

其實 IC有無好似晶體管咁有代用架? 唔知有無外國品牌及型號的 IC可以直接替換 CD1622CB呢粒IC呢? 謝謝! 另外其實粒IC與後殻個空間有限的, 都唔知落咩heatsink好呀?

其實 IC有無好似晶體管咁有代用架? 唔知有無外國品牌及型號的 IC可以直接替換 CD1622CB呢粒IC呢? 謝謝!  ...
sonycliepda 發表於 2017-7-24 15:02

換機好過整

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android

換機好過整

via HKEPC Ionic Reader v1.7.0 - Android
FoolyReach 發表於 2017-7-24 15:41

咁呢類型收音機仔有咩好介紹呀?

淘粒都系三幾元當然淘換左它!

淘粒都系三幾元當然淘換左它!
alex008 發表於 2017-7-24 15:56

見淘佬個 IC上面個 laser mark 都好有不同, 唔通幾蚊一粒都有高仿品? 不會吧!~

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有量就有高仿,