[操作疑難] 外行人 電鑽一問

扒好多舊文, 衡量過預算同用途
因為家用不過要鑽石屎
亦明白20mm孔徑其實要打個折當10-12mm
已決定買Bosch GBH 2-20 DRE Professional
而家市價大約使唔使$900
又請問如果配索頭鑽埋木或磚 鑽頭當然另買
而索頭$20蚊貨都有
請問有冇可以介紹買邊個牌子比較好?

又或者其實呢種油壓四坑錘鑽,除左雙刀、四刀、衝擊、油壓鑽頭
唔配索頭又有冇直接配用嘅嘅木工或者磚面用鑽頭?因為索頭換鑽咀比較麻煩
當然我鑽呢啲嘢會關左衝擊功能先

生手問題比較多請見諒
唔該晒

扒好多舊文, 衡量過預算同用途
因為家用不過要鑽石屎
亦明白20mm孔徑其實要打個折當10-12mm
已決定買Bos ...
keithlam2577 發表於 2017-8-1 02:08

應該買鑽會送埋索頭 就算自己買 香港五金舖都係60蚊左右

索頭換鑽咀一啲都唔麻煩 有啲自鎖索頭 好似電批咁用手扭 有啲就用匙

但其實 買得鑽 都應該要買埋電批混合使用 起碼鑽完孔你都要收螺絲

電批用夾頭 不要買 冇螺絲扭到你手軟
用力過大 打開之後不易鬆回
------------------
三隻牙正常使用好少會斷
買平的就可以 記得買夾緊大 一些鑽咀的(半吋13mm )

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

有啲高階啲嘅油壓鑽
原裝會有隻專用索頭跟埋
同另買嘅四坑柄索頭比
好處係少咗四坑柄嘅軸向虛位出現
不過把鑽會比無索頭嘅長身少少(多咗截快拆位)
有時埋啲窄位鑽石屎窿可能就掙果少少
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

索頭梗係用無匙款方便啲,太緊難鬆論其實用敲打法可解決,香港買5mm以上金屬鑽咀有三角柄位唔使鎖太緊都得(tb貨冇三角柄位我唔會買),細直徑鑽咀又唔使好大力鎖緊

油壓鑽配索頭鑽大直徑hole saw都不失為方便之選,但鑽細孔就嫌佢太重太大易斷鑽咀

瓷磚先用diamond hole saw雲石鑽咀磨穿瓷磚再用油壓鑽冇唔驚爆磚

以上兩點都係用電批好用啲,再加上要收螺絲,電批亦係必買工具

應該買鑽會送埋索頭 就算自己買 香港五金舖都係60蚊左右

索頭換鑽咀一啲都唔麻煩 有啲自鎖索頭 好 ...
別問我是誰 發表於 2017-8-1 03:00

唔該師兄
電批我有喇,買油壓轉係因為手上支係一般二百蚊電鑽,一做石屎一個窿搞半個鐘都唔入
我就係覺得用螺絲批上鑽咀麻煩
咁我去睇下自鎖索頭先

電批用夾頭 不要買 冇螺絲扭到你手軟
用力過大 打開之後不易鬆回
------------------
三隻牙正常使用好少 ...
HK2046 發表於 2017-8-1 04:56

明白。買13mm

有啲高階啲嘅油壓鑽
原裝會有隻專用索頭跟埋
同另買嘅四坑柄索頭比
好處係少咗四坑柄嘅軸向虛位出現
不過把 ...
kanduki 發表於 2017-8-1 08:08

我打左上Bosch問,呢支無跟原裝索頭呀
就係知有啲索頭同鑽有虛位
所以想知有冇乜牌子比較好

索頭梗係用無匙款方便啲,太緊難鬆論其實用敲打法可解決,香港買5mm以上金屬鑽咀有三角柄位唔使鎖太緊都得 ...
digiman 發表於 2017-8-1 09:56

電批有喇,睇完上面師兄講原來有自鎖索頭
不過另位師兄又話易鎖死
5mm以上鑽咀三角柄意思係咪即係有得卡住索頭裏面所以唔使鎖太緊?