請教電子零件名稱

有無ching 紅箭咀果粒零件名稱?

係架車既遙控器黎,但換完電後就唔work ,用手/東西壓住紅箭咀果粒零件就時得時唔得

試過用熱風槍吹左出黎用無水酒精清潔再重新焊接無效果

唔知會唔會係晶振? 但search 過taobao / ebay 都無差唔多樣,唔知要用咩名稱先搵到呢粒零件呢

thx
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

貼片可變電容
下次試下用白電油清潔, 油性電阻高唔導電

VC 唔係可變電容咩?

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

thx all

用手/東西壓住,距離細咗,電容大咗。

應該用螺絲批tune正會work

有無ching 紅箭咀果粒零件名稱?

係架車既遙控器黎,但換完電後就唔work ,用手/東西壓住紅箭咀果粒零件就 ...
faat 發表於 2018-1-22 22:58

模型用還是真的汽車遙控鑰匙?
看不到高頻天線的設計, 不像一般汽車用的那種

模型用還是真的汽車遙控鑰匙?
看不到高頻天線的設計, 不像一般汽車用的那種 ...
xiao 發表於 2018-1-23 09:49

汽車用,背面咩都無,跟顏色淘寶買左幾粒3pf黎換試下得唔得先

用手/東西壓住,距離細咗,電容大咗。

應該用螺絲批tune正會work
Joe_Black 發表於 2018-1-23 04:26

有用螺絲批調過,不過唔work ,最初見佢有少少青色污蹧野,所以搵手刷下佢,期間唔小心按到d制,部車d門就解到鎖

就係咁既情況下發現要用野按實粒可調電容就時得時唔得,唔按就100%唔很

汽車用,背面咩都無,跟顏色淘寶買左幾粒3pf黎換試下得唔得先
faat 發表於 2018-1-23 11:29

這款用紅外線發射嗎

這款用紅外線發射嗎
xiao 發表於 2018-1-23 14:08

唔係,應該無線,但接收力好一般,5,6m 遠 或隔一副牆就收唔到(磚牆就ok)