[生鐵鑊問題]請問點解有啲中式鑊係黑色?有啲係銀色?

我有個朋友見到我屋企隻鑊係黑色話覺得奇怪,明顯係本身顏色黎,我見人地炒栗子都係用黑色鑊,我朋友話佢係用銀色鑊,我懷疑佢嗰隻唔算正宗生鐵鑊,求呢度有識之士講解,等我地呢種無知之輩學下嘢

我有個朋友見到我屋企隻鑊係黑色話覺得奇怪,明顯係本身顏色黎,我見人地炒栗子都係用黑色鑊,我朋友話佢係 ...
scifiworks 發表於 2018-1-24 11:33

生鐵vs熟鐵

via HKEPC Reader for Android

我有個朋友見到我屋企隻鑊係黑色話覺得奇怪,明顯係本身顏色黎,我見人地炒栗子都係用黑色鑊,我朋友話佢係 ...
scifiworks 發表於 2018-1-24 11:33

對住家飯冇要求,點會知乜嘢係生鐵鑊  

可能得罪好多人  

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

真正的生鐵應該係灰色的,黑色的可能係加左一層塗層。

開咗鑊,同未開鑊分別。黑色應該係加熱經水同油,氧化之係
如果你朋友個隻,中間係銀色,可能係成曰用鐵絲刷多,
成隻都係銀色,就不銹鋼鑊或者合金鑊

對住家飯冇要求,點會知乜嘢係生鐵鑊   

可能得罪好多人   

via HKEPC IR Pro  ...
pooh24680 發表於 2018-1-24 11:48

好多住家嬸都用曬易潔or鋼鑊了

連D廚屋企都用黎D....知都未必會去用....

好多住家嬸都用曬易潔or鋼鑊了

連D廚屋企都用黎D....知都未必會去用.... ...
DGCNYO 發表於 2018-1-24 15:20

除非屋企有 鍋型爐 , 大廚都好難表演
啲 菊花架 玩唔倒連續 拋鑊(一下半下 煎pan都得  ) ,即係癈左佢地一半武功

都唔差左 再降低啲要求  

不過 以住家師奶級數仲係 好大分別

我同老虎講到明,想趕走我 只要改用 易潔鑊電磁爐 「煎菜」就得   

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

啲 菊花架 玩唔倒連續 拋鑊(一下半下 煎pan都得   ...
pooh24680 發表於 2018-1-24 15:53

我都唔係咁鐘意用易潔鑊炒。
無乜手感………

啲 菊花架 玩唔倒連續 拋鑊(一下半下 煎pan都得   ...
pooh24680 發表於 2018-1-24 15:53

D廚同你講唔好睇電視咁多,唔係大火快炒,慢慢兜細 拋己經夠用....

搵食下下半斤油咁走油,住家幾pro都唔會咁做啦係咪先....