[操作疑難] DC升壓問題,12v 70a 如果升壓去16v 70a 會否變小?

我有一隻 12v 70a 牛
降壓模組我用緊,9v , 5v
如果我想加升壓模組 16-20v 其是可唔可行 ?
到時 70A 會否再小啲 ?

我暫時想咁
我有兩個QC3.0模組5Port USB用嚟充電話,輸入5v-30v,5Port最大8a 個模組會控制在8A內,現時分別由兩隻16v 10a 嚟行緊。

嚟緊我想用呢隻 12v 70a 去管理哂,充電的東西,而且我會加入apple出果隻remote meter,去作開關。離家前關咗佢,回時時先開著佢。
2部12v 4Port 可充18650的充電機
另外我想加升壓模組去充兩台電腦 Macbook pro , Asus GX501

例如呢個升壓模組
https://item.taobao.com/item.htm ... ;abbucket=13#detail
模塊參數:
輸入電壓:DC 4.5~30V  請勿正負極接反,或者會損壞
輸出電壓:DC 0.5~33V
最大輸出電流:5A
最大輸出功率:80W 長時間連續工作請加強散熱,最好留一定的餘量
轉換效率:91%(12V輸入,19V輸出 2A時測得)
模塊尺寸:78*48*22mm(長寬厚)
注意:這個模塊是穩壓模塊,不帶恆流功能,沒法輸出直接接電池或者LED(就是輸出不能直接接電池,如帶電池本身帶充電電路可以接,比如衝充電寶,LED如果本身帶驅動就沒有問題,)。

10張500蚊港紙 可以換做 5張1000港蚊,
唔可以換做10張1000蚊港紙
咁你明唔明?

同上, 地球上能量守恆 Pout=Pin, 重有轉換效率一般起碼打8折, 有20 per cent loss.........loss幾多要睇返個升降壓模塊轉換效率

但有d研究宇宙某地方能量不守恆.........

10張500蚊港紙 可以換做 5張1000港蚊,
唔可以換做10張1000蚊港紙
咁你明唔明? ...
edgeyim 發表於 26/1/2018 15:42

明白哂
咁我知點計

仲要計埋"手續費"
效率最高都係91%

重有最多可換張數限制(升/降壓板的最大輸出電流)

重有最多可換張數限制(升/降壓板的最大輸出電流)
edgeyim 發表於 27/1/2018 01:11

說明果度話最大 5A
如果,要供兩部機,我應該要兩塊?

可以買D輸出電流大D模塊
如DC-DC直流1200W大功率升压恒压恒流电源模块 10V24V48V升12V-80V,
https://m.intl.taobao.com/detail ... 11050243-hk.list.27

說明果度話最大 5A
如果,要供兩部機,我應該要兩塊?
風十三 發表於 2018-1-27 10:38

DELETE

via HKEPC Reader for Android

有一點我忘記考慮
部GX501
19.5 V DC, 16.9 A, 230 W
平時用開12v cable AWG 18 未唔啱用?