[操作疑難] 優利德UT61B數字萬用表

各位師兄:
             優利德UT61B數字萬用表 , 其中有一檔是可以作頻率測量 , 請問是否可以直接在交流220V作頻率測量?

可以,隻錶最大電壓量程幾多就幾多。但香港中電一般都係50Hz,度嚟做乜?

各位師兄:
             優利德UT61B數字萬用表 , 其中有一檔是可以作頻率測量 , 請問是否可以直接在交流22 ...
swchan 發表於 2018-1-31 22:53

可以的

可以,隻錶最大電壓量程幾多就幾多。但香港中電一般都係50Hz,度嚟做乜?
Brainstomer 發表於 2018-1-31 23:10

其實係46Hz~54Hz囉

其實係46Hz~54Hz囉
roytam1 發表於 2018-2-1 09:46

頂多見過49.98Hz,從來都未見過偏差1Hz咁多。
或者有機組上線或突然跪低會見到一下不穩,但相信好難長時間持續咁樣偏差1Hz以上。

頂多見過49.98Hz,從來都未見過偏差1Hz咁多。
或者有機組上線或突然跪低會見到一下不穩,但相信好難長時間 ...
Brainstomer 發表於 2018-2-1 17:24

之前有人投訴過中電個Hz數唔準,搞到佢個濕電鐘唔準。

之前有人投訴過中電個Hz數唔準,搞到佢個濕電鐘唔準。
roytam1 發表於 2018-2-1 17:36

呢啲鐘邊有準過,就算準到去小數後3個半位如50.0001Hz,一日都誤差近9秒,一個月就4分幾鐘。

石英鐘出咗幾十年喇...

回覆 6# roytam1

一定唔准㗎噃!
日間發電廠 peak load,同夜晚無乜 load,frequency 已經唔同。
呢個亦同佢個儲能系統有關。

回覆  roytam1

一定唔准㗎噃!
日間發電廠 peak load,同夜晚無乜 load,frequency 已經唔同。
呢個亦同 ...
Joe_Black 發表於 2018-2-1 18:11

不過如果你同鄰國嘅南方電網比,香港中電供電質量簡直係天堂級。