功率

請問當一個1K OHM的電阻接到622V P-P正弦波時,它的功率是多少?

用VRms / Irms 去計

via HKEPC Reader for Android

上網問功課?
唔係應該搵方法去計咩?
點解係搵答案的?

請問當一個1K OHM的電阻接到622V P-P正弦波時,它的功率是多少?
willchan 發表於 2018-2-1 13:47

考無線電試 ?
將P-P 轉 rms
I = E/R
P= I * E

回復 4 #smallstar

純電阻 用P=V^2/R

回復 smallstar

純電阻 用P=V^2/R

燕飛 發表於 2018-2-1 14:38

係同一條式, 比佢簡單計算, 純電阻無分別 , 電壓 peak to peak 可以係1Hz
如果佢有埋 frequency 同埋電阻有 inductance 計法完全唔同。

回復 6 #smallstar
得Resistor 計咩鬼I

有Inductor 用 S domain

呢度話明係DIY區,當然係要你自己去計啦,我地知道答案都唔可以通水俾你架!

呢度話明係DIY區,當然係要你自己去計啦,我地知道答案都唔可以通水俾你架! ...
diy-apprentice 發表於 2018-2-1 14:54

可能佢DIY 緊架發射機

willchan 發表於 2018-2-1 13:47

[捉字虱mode]粒電阻本身係幾多火咪幾多火囉。
(如果你問 "它所消耗的功率是多少"就話計計數姐)