油壓鑽用四坑扁凿使用問題

收到其中一支係用過的
我試用油壓鑽裝四坑扁凿,見佢係前後短距離移動,好似冇乜威力咁,請教有經驗的師兄,係咪用力壓住石屎才可有作用?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

正常對空氣係無咩料到 只係好似打J咁前後移動 但到真正打落去就會見到威力
不過用油壓鑽打石屎 應該都幾吃力

回覆 2# pang1987

原來係咁,唔該曬,我把鑽有咁功能,自然想試吓,買咗連石屎窿都未鑽過。

當然 油壓鑽咁細支 一定威力有限 打下石膏磚之類還可以 打石屎就幾係野
師父教落 唔好成日打空氣 會好易壞

新鑽時索頭最前面塊膠好fit,hold住鑿柄,空鑽時枝鑿未回到底,試唔到威力,試吓向天或用手揸鑿拉返到底開機慢速轉,咁先知乜嘢一回事
我枝有線油壓鑽都幫我鑿過唔少石屎,依家送咗俾人,日後要靠哂枝紅M 242,買時都係為要係無電地方鑿石屎而買,依家仍然係鑿嘢工時多過鑽窿

不過ching枝鑿短咗少少,鑿瓷磚時把鑽會好貼牆或地,我新買油壓鑽時經歷過,依家都係買長少少嘅鑿,淘寶有75mm闊扁鑿,起瓷磚、拆板好好用

回覆 5# digiman
我買咗長短各一,但有枝係用過嘅,客服話搞錯,退款,不過幾蚊人仔算數啦。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

鑿石屎咁硬嘅嘢基本上得尖咀先插得入
窄扁咀係要唻埋尾執平啲氹同坑用

樓主圖片所示啲咁闊身嘅窄扁咀
理應用啲五坑或六角柄嘅砲鑽先夠力(如紅M把HM8010有7.6J)
Hilti出俾四坑油壓鑽用嘅TE-CP-FM窄扁咀 先得15mm闊

回覆 7# kanduki

我主要買來產起地台磚用,直覺用扁的會直接D,早幾年爆磚不能一次換晒地板,有D位比柜壓住,到時先用得着。

理應 ...
kanduki 發表於 2018-2-5 21:10

三用油壓鑽基本上都係只用嚟做啲輕鬆打鑿,我用鑿功能只會係邊位續小續小打,一嘢都係幾秒咁打,鑿極冇料即係超出負荷,就要再係邊啲位鑿,始終唔係炮仔,唔可能吋幾兩吋咁鑿高強度平石屎,裝修嗰啲英泥沙批盪就話啫
扁鑿起瓷磚好過尖鑿,扁鑿可以成塊瓷磚咁起,尖鑿起瓷好碎仲慢

理應 ...
kanduki 發表於 2018-2-5 21:10

紅M砲仔打石屎坑就好用,打地台用曰立大砲,折牆用風炮,如果hilti砲仔唔係成日壞係好用過红M砲仔
紅M sds max XRH07PTU 有11.4 J,不過講緊16.8 lbs重,有冇人肯用係一個大問題,MILWAUKEE-2717出左年幾都未見好多人用,dewalt都有出之下XRH07PTU個市場真係唔樂觀,