[操作疑難] 請問邊度有人換硬碟BIOS?

啱啱有塊硬碟因為條電源有事搞到唔識郁, 訂左塊同型號PCB返黎, 識郁但DETECT唔到
GOOGLE完先知要換埋BIOS先得
型號: TOSHIBA MK7575GSX
邊度有人幫換BIOS?

啱啱有塊硬碟因為條電源有事搞到唔識郁, 訂左塊同型號PCB返黎, 識郁但DETECT唔到
GOOGLE完先知要換埋BIOS先 ...
seed00 發表於 2018-2-6 11:41

鴨記幫到你

GOOGLE完先知要換埋BIOS先 ...
seed00 發表於 2018-2-6 11:41

你肯定換左BIOS 會WORK ???

回覆 3# kamcm

死馬當活馬醫...
之前係隻牛有人比錯左模組線,5/12v同ground調轉左,應該燒fuse之類掛..
醫到最好,醫唔到都係些少錢啫...

回覆 2# harryytm

有無話邊檔

回覆  kamcm

死馬當活馬醫...
之前係隻牛有人比錯左模組線,5/12v同ground調轉左,應該燒fuse之類掛 ...
seed00 發表於 2018-2-6 15:44

如果係呢類原因好大機會換PCB + SWAP BIOS 救到

回覆  harryytm

有無話邊檔
seed00 發表於 2018-2-6 15:44

你去DIY 版問啦... 睇下有冇住你附近的街坊幫到你

訂左塊同型號PCB返黎?
唔係諗住就咁換就work?
店家無詳細說明?
每隻同型號既HDD底板bios入面data都唔同.
如果有電子焊接經驗其實個八隻腳bios好易換.

就係無呢類經驗先問下有無邊度有幫人換
塊pcb就係比錯模組線既賣家出錢賠比我既
我都係見認唔到先再google過先知近年既hdd要換埋bios
最驚係我認錯野做bios啫,Seagate WD都落晒控制器all in one要換就bga balling仲煩

就係無呢類經驗先問下有無邊度有幫人換
塊pcb就係比錯模組線既賣家出錢賠比我既
我都係見認唔到先再google ...
seed00 發表於 2018-2-6 19:12

SWAP下圖紅圈果粒就得.. 用恆溫焊台就搞得掂...冇咩難度..要記住BIOS 印字方向唔好搞錯就得...

我自己換過更多腳的