随意贴遥控开关

最近在留意這種電制, 但唔係好明的術語,

1.請問咩叫零火線, 單火線?
2.香港又點叫呢?
3. 香港係邊類? 零 or 單火線?

自已換過電制, 見到有 紅(L), 黑(N), 綠(E).  唔知有無理解錯, 請賜教,

thks!!

最近在留意這種電制, 但唔係好明的術語,

1.請問咩叫零火線, 單火線?
2.香港又點叫呢?
3. 香港係邊類?  ...
tkphilip 發表於 2018-2-7 00:47

2009 年之後做的 電線顏色已改了用:

L = 紅色改為棕色 N = 黑色改為藍色

零火線 = 燈制要有 L 及 N

單火線 = 燈制只需要有 L

我近排都睇緊呢啲隨意貼
但發現個隨意貼粒電好快用完就放棄買

我近排都睇緊呢啲隨意貼
但發現個隨意貼粒電好快用完就放棄買
tkt1307 發表於 2018-2-7 09:18

ching 我見有的唔需要入電哩

2009 年之後做的 電線顏色已改了用:

L = 紅色改為棕色 N = 黑色改為藍色

零火線 = 燈制要有 L 及 N

...
別問我是誰 發表於 2018-2-7 01:28

明白, thks

ching 我見有的唔需要入電哩
tkphilip 發表於 2018-2-7 10:25

有冇圖睇下,隨意貼一般係用無線控制個開關,冇線又冇電點控制?
哎,岩岩睇過下,的確有按壓發電,就唔知要按幾多下先夠電呢

回復 6 #billyck2

2種,1種係用電池(cr2032/a27)
1種係自發電(靠press果下產生電力)
後者其實唔駛儲電嘅…不過會唔會間中一兩下唔靈敏就唔知喇

呢種? 再問下如果換落去香港的燈制到, 係未一比一換就可以?我未拆的三開制睇, 唔知係未一樣設計
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 8 #tkphilip

自發電果d通常有個module要裝落燈果邊
個自發電隨意貼只係單純一個remote control來,唔同傳統燈掣,背後唔駛駁大電

回復 tkphilip

自發電果d通常有個module要裝落燈果邊
個自發電隨意貼只係單純一個remote control來,背後 ...
C-Leung 發表於 2018-2-7 12:11

I see,,thks!!