[操作疑難] MOD 110V充電器問題

看過網上MOD Makita充電器的方法,呢個RIDGID 充電器又怎樣MOD呢?
除了正常更換大CAP做400V, 更換VARISTOR,看見有一夥1/2W or 1W電阻,串連POWER MOSFET S腳落地。另外PCB底部有夥很小的IC接近高壓電路,字太細看不到型號...

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

嘗試更換大CAP和varistor,跟著上電一試,結果係......

充電LED會著,放舊2A電池上去充電,充電LED會閃動,但係充得好慢,量度終端電壓,有上升,等幾十分鐘之後,由18.x充到19.xV。 充了一小時也沒有轉燈充滿,(電池原身係四格滿)。充電器背面規格寫110V 55W,唔知道充電電流有多大,究竟MOD係成功了定失敗呢?
*X輝買電容很貴,150uF 450V 賣20元。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

sorry講得唔清楚,係現有電路MOSFET S經一電阻落地,唔知道是否需要更改數值? ...
avdaemon 發表於 2018-2-10 00:11

一般唔需要。
正如8#的師兄所講,不是將所有高壓零件換成足夠內壓就可以,要視乎個別電路的設計。除非,有人在同一型號成功改裝後分享,你跟住做就有經會得。如果要自己去做開發,除非對電路對設計好熟,否則成功率不高而且存在風險。

sorry講得唔清楚,係現有電路MOSFET S經一電阻落地,唔知道是否需要更改數值?

N-channel MOSFET正常都係S腳落地,經粒電阻可能係做電流檢測。不過實際情況都要睇電路先知。正如樓上講 ...
ckshum 發表於 2018-2-9 14:42

隨便short落地,會唔會有危險?樓主好似唔係好知⋯⋯
110V通常大current過220V,110V改220V電流應該會仲細左,反而要override current limit,感到有D奇怪,所以問下樓主。

點解要將MOSFET S腳落地?
vtrchan 發表於 2018-2-7 20:15

N-channel MOSFET正常都係S腳落地,經粒電阻可能係做電流檢測。不過實際情況都要睇電路先知。正如樓上講,唔係換粒cap咁簡單,有些電源IC有over voltage同under voltage保護,要改埋相關部分先得。

唔係簡單就咁換粒CAP就得..要睇線路喎

看過網上MOD Makita充電器的方法,呢個RIDGID 充電器又怎樣MOD呢?
除了正常更換大CAP做400V, 更換VARISTOR ...
avdaemon 發表於 2018-2-7 16:00

點解要將MOSFET S腳落地?

回覆 4# wongsimon

我係一樓個款式

check pm