[操作疑難] MOD 110V充電器問題

看過網上MOD Makita充電器的方法,呢個RIDGID 充電器又怎樣MOD呢?
除了正常更換大CAP做400V, 更換VARISTOR,看見有一夥1/2W or 1W電阻,串連POWER MOSFET S腳落地。另外PCB底部有夥很小的IC接近高壓電路,字太細看不到型號...

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

看看mosfet及diode 編號,上網查datasheet 檢查耐壓值

看看mosfet及diode 編號,上網查datasheet 檢查耐壓值
Joe_Black 發表於 2018/2/7 16:05

MOSFET VDS600V, Diode看不到編號,要焊出來看
http://www.yztdz.com/Down/pdf/MDF4N60B.pdf

check pm

回覆 4# wongsimon

我係一樓個款式

看過網上MOD Makita充電器的方法,呢個RIDGID 充電器又怎樣MOD呢?
除了正常更換大CAP做400V, 更換VARISTOR ...
avdaemon 發表於 2018-2-7 16:00

點解要將MOSFET S腳落地?

唔係簡單就咁換粒CAP就得..要睇線路喎

點解要將MOSFET S腳落地?
vtrchan 發表於 2018-2-7 20:15

N-channel MOSFET正常都係S腳落地,經粒電阻可能係做電流檢測。不過實際情況都要睇電路先知。正如樓上講,唔係換粒cap咁簡單,有些電源IC有over voltage同under voltage保護,要改埋相關部分先得。

N-channel MOSFET正常都係S腳落地,經粒電阻可能係做電流檢測。不過實際情況都要睇電路先知。正如樓上講 ...
ckshum 發表於 2018-2-9 14:42

隨便short落地,會唔會有危險?樓主好似唔係好知⋯⋯
110V通常大current過220V,110V改220V電流應該會仲細左,反而要override current limit,感到有D奇怪,所以問下樓主。

sorry講得唔清楚,係現有電路MOSFET S經一電阻落地,唔知道是否需要更改數值?