[操作疑難] Meter 接線問題,請教。

我現在用緊

呢個接線非常簡單
火牛,正負入 < meter > 正負出 loading

後來再買呢個

但佢個接線有啲不同,其實呢種接駁方式有咩特別?
火牛,正入 < meter , 再正 > loading
meter 負 > loading

其實點解要咁做?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

因為,20A full scale 時,個錶頭入面還放得入粒 shunt
但100A full scale 時,(仲要有100V以上絕緣),粒 shunt 頗大,放不入標頭來,所以外置。

數字標頭只會量電壓。所謂量電流,其實是量度電流流過粒shunt電阻時,across 粒 shunt 的電壓降。

因為,20A full scale 時,個錶頭入面還放得入粒 shunt
但100A full scale 時,(仲要有100V以上絕緣),粒 s ...
Joe_Black 發表於 7/2/2018 21:56

但分流果件嘢,佢無跟比我。
我而家咁
Power + > meter
Power + > loading

Power - > loading

咁係唔係無問題?

回覆 3# 風十三

咁就度唔到電流囉
shunt 唔跟就要分開買

回覆  風十三

咁就度唔到電流囉
shunt 唔跟就要分開買
Joe_Black 發表於 7/2/2018 22:12

要好似佢咁

我真係無考量過呢點
如果咁,我又要搵個位,放分流器

100A,要用好粗電線,是沒有可能在錶頭有個大接線躉的。
所以,外置shunt分流器,粗電線只接分流器,錶頭量度分流器的電壓降。
通常,大型電器,個分流器放在電器果邊,再拖對幼線返錶頭量電壓。
分流器不需放電錶果邊

是如圖接駁。
(DIY 100A 電流表好危險!粗電線要配 fit size 線耳,用壓線鉗夾實,確保低接觸電阻,流過大電流不發熱。
儘量唔好一件過『電壓電流watt數表』)

100A,要用好粗電線,是沒有可能在錶頭有個大接線躉的。
所以,外置shunt分流器,粗電線只接分流器,錶頭量 ...
Joe_Black 發表於 7/2/2018 23:12

我本身用開20a果款,但近期又入咗隻500w power,諗住用嚟接兩部品力充電器同兩部18650充電機
所以20a meter應該唔夠用,所以先上100a,我估計自己配套最多用40a樓下。
我開始時唔太清楚分流器的用途,經你講解現在明白哂分流器的實質用途。

跟據相片中,有三組位用嚟接負極,而正極係火牛直接供電出去。其中一條正極接去meter只是用嚟測量,唔會有大電流行過,咁樣理解啱唔岩?

100A 果款,入表頭唔會有大電流流過
20A 果款,入表頭會有 0-20A

100A 果款,接『75mV 100A 分流器』,
錶頭頂數落第4個位,是+
錶頭頂數落第2&3個位,是0V負極
錶頭頂數落第1個位,100A電流時,電壓對0V量度是75mV。不完全是負極。電流0A時,才是0V。

下圖中,粗黑線是大電流,幼黑線是極少電流

DC都還好, 我買過佢隻AC錶, 入面交直流隔離唔夠, 唔駛長用.....

經過計算,我唔會過40A,咁我會設定個錶頭在50A (因為個錶只有50A / 100A的選項),咁我會用50A的分流器

隻牛係12v42a

用緊呢部允電話平板
输出1-4号USB 5V-12V2.8A /33.6W
普通5V 2口总电流3A (5-6号带 带线压补偿)

用電部分
P1. 6Port QC3.0 (佢部機個設定最大上限20A) x 2
P2. 4Bay 18650 (佢部機最大上限 只有3A) x 2

P3.會加多個升壓模組,供電比GX501 Laptop (19.5v 11.8a) << ( 接頭搵到,但未搵到線材)

P1 + P2
總數是46a

至於P3,仲諗緊,因為跟據100a的理論係好大電流,安全問題,我本身想買個80a牛嚟玩,但咁樣,我應該唔會行P3 或者 加多隻牛分開嚟玩,用嚟充GX501 + Macbook Pro

基本上,我唔會同一時間用哂 P1+P2

想問下,我咁計,有冇錯?

因為攪緊個外売,想睇下套件,有冇咩要加。
https://photos.app.goo.gl/PUQgShjg9C4kHOqf1