想買充電油壓鑽

其實早幾年前買過呢心中想著無線的自由小工程趴叭走,但3A電池不給力兩電一充跑不了,而且連電池比有線的700W油壓鑽更重,不靈活快累要帶去的亦更多,但最要命的是一年後電池老化更快沒電,想換電池嗎價格貴到死,兩粒電池差不多等於一套全新的價錢,代用電係比較平但死得更快,最終走回拖板+有線鑽舊路。

但看到無刷省電大扭力及5A/6A電池後又重燃希望。不過用電子模擬交流控制電機的怕易壞,比如塵/濕氣/overload等。易維修很重要呢或者用國產貨便宜當消耗品。但各家電池不共用為日後擴充裝備小花錢及小帶充電器應統一品牌及多玩具。
初步想買輕錘配合220v重錘用,威克士的wx390借用過不錯,但玩具不多還分橙色/綠色電池亦不共用,然後看上牧田新的171,但奇怪的是同樣1.2J威克士只能鑽10mm,171怎樣能鑽17mm呢,到底是語言偽術還是虛標呢[url][/url]

我都想買充電油壓鑽,不過會買埋其他充電工具,而家留意緊邊d兼容同擴充性大d,我諗會買18v系列

我買咗宜家嗰把,家用OK,開工就免啦。。。五舊水,ok 啦

近期終於有機會試咗把171石屎天花鑽幾個6mm膠塞窿吊光管用
個人覺得速度上有把242(2.4J)嘅一半左右咁佢就標1.2J

香港淨機計的話171仲比242貴
但前者以同級計就有埋無刷+避震
後者除咗大力之外其他啲扲/擰掣就做得麻麻地

Makita DHR242好似得2J

近期終於有機會試咗把171石屎天花鑽幾個6mm膠塞窿吊光管用
個人覺得速度上有把242(2.4J)嘅一半左右咁佢就標 ...
kanduki 發表於 2018-2-10 20:58

依家171 已有行貨,比水貨平

回覆 5# charleslam009

https://www.youtube.com/watch?v=rlLh04Ep0Eg

有人試咗比偉哥把2.1J仲快少少
但偉哥就有燈有避震仲好似更短身

回覆  charleslam009

有人試咗比偉哥把2.1J仲快少少
但偉哥就有燈有避震仲好似更短身 ...
kanduki 發表於 2018-2-10 21:31

我2年前就用緊242,242唔會好力得過TE6AVR,TE6AVR都係2J,242操完1年後去哂將軍澳
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊