請問香港哪裏買低壓儲水式熱水爐水龍頭(牛角掣)平? 同想問其實自己裝會唔會好難裝?
...
lungho 發表於 2018-2-13 16:46

原廠有得買三百零蚊套

我個係氣霸

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPad

順帶一問牛角掣漏水 有無得修理 換邊part?

回覆 19# kanduki

>>永遠係通的話個洩壓閥有個拉掣要唻做乜
大陸爐冇開電狀態,龍頭拎去熱水端,永遠都有水出。點解我知,因為喺大陸我用緊。拉掣用來測試用或排出泥沙。

我都想換,淘寶-反向明裝冷热水阀 能安裝嗎?有沒有限制?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 24# yiucsw

無得排氣,低壓爐係用唔到...

sorry唔係好明block甚麼?大陸用個啲洩壓閥永遠係通嘅,煲水時候有高壓會喺邊滴水出來。 ...
avdaemon 發表於 2018-2-14 21:11

香港低壓式熱水爐由你熱水制控制入冷水去缸之後,就到出水口花灑都無任何阻隔的

咁你黎個0.75mPa要黎托?技術上低壓熱水爐煲水時跟本無咁既壓力,流出既水只係水滾時浪出黎,同水熱左會大左流出黎

其實出水位跟本無任何加壓野,熱水被推出黎同開左喉既冷水去出水位,咁長行程就會溝得埋

亦因為咁囉高D個花灑可能做成熱水會少左,因為冷水會谷高左溝慢左,亦解釋到點解要有咁高裝咁高....

你裝個咁既野完全唔係路,大陸跟本所有都係封閉有壓力先會裝黎D

順帶一問牛角掣漏水 有無得修理 換邊part?
169169 發表於 2018-2-14 22:54

有,成個買又得,買料換制都得,德國佬原廠好貴,技術上所有款技術上一樣

你裝個咁既野完全唔係路,大陸跟本所有都係封閉有壓力先會裝黎D
DGCNYO 發表於 2018/2/15 12:06

>>技術上低壓熱水爐煲水時跟本無咁既壓力
低壓爐煲水時有幾大壓力呢any data?

係理科生都會知冇加壓
1個閒人 發表於 2018/2/15 12:25

你指水蒸汽完全冇壓力??

from CLP:
2. 花灑儲水式電熱水爐可自由選配花灑配件嗎?
不可。此種電熱水爐必須使用原裝花灑配件,才能直接排放爐內的熱蒸氣而避免產生過大壓力。