意外發生時事主已煲了水兩小時多,如超溫制冇fail一早已跳制cut電喇,點會爆... ...
avdaemon 發表於 2018-2-16 17:29

fail左咪爆囉,你同我講做咩呢

一D比較大意外都係幾個小問題fail就爆

佢一加制2死溫控3唔停都唔知,咪爆囉,有咩好解釋?

仲要加個防真空閥&高位入水,不過水記睇唔到,有幾多個會跟住做?
charleslam009 發表於 2018-2-17 12:22

高位入水平爐都應該做曬

防真空閥就真係

fail左咪爆囉,你同我講做咩呢

一D比較大意外都係幾個小問題fail就爆

佢一加制2死溫控3唔停都唔知,咪爆囉,有咩好解釋?
DGCNYO 發表於 2018/2/17 15:15

個人認為快子喉大部分情況唔會爆開先,因為爐身係直接承壓,多數案例也是如此。

個人認為快子喉大部分情況唔會爆開先,因為爐身係直接承壓,多數案例也是如此。 ...
avdaemon 發表於 2018-2-17 17:10

因為多數案例都係自己作死先,而不是設計唔係咁,一般block出水而水壓平均地上升果part係會甩先

但煲水失控+氣壓在缸頂增壓先會爆果part

因為前者正常情況跟本好難出現,而後者只會作死出現

不幸地前者真係做得好好,後者卻因香港白癡多,自然爆缸多過甩快子

但唔代表前者無用,前者其實時有發生,不過跟本好小事,爆喉洗唔洗上報通知你丫

回覆 64# DGCNYO

呢單唔知點解會爆,低壓爐,應該冇自行改裝過
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20090329/12565813

回覆  DGCNYO

呢單唔知點解會爆,低壓爐,應該冇自行改裝過
avdaemon 發表於 2018-2-17 19:25

睇相我懷疑有改裝過,正常牛角掣出水仲會去銅喉?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

睇相我懷疑有改裝過,正常牛角掣出水仲會去銅喉?
高登阿伯 發表於 2018-2-18 01:46

後面仲有一堆斷喉,我都唔知佢玩咩駁到咁....睇圖無咩野好評論,因為咩都睇唔到又低清

之前隻爐就算已關電, 都會不時有雜聲發出, 打電話去服務部派師傅上嚟, 佢用水壓錶睇過, 話我住大廈低層, 所以水壓係大過高層, 要加一個減水壓掣, 安裝咗之後真係再無雜聲, 不過件嘢幾貴要$500, 因為係德國嘢嚟 !

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆 68# lojimmy44

點解唔用曲呎掣,一樣可以降低水壓,只係幾十元。

回覆  lojimmy44

點解唔用曲呎掣,一樣可以降低水壓,只係幾十元。
avdaemon 發表於 2018-2-19 12:17

因為仲未過保養期, 如果私自改動, 擔心會無咗保用 !