大陸爐有冇用牛角水龍頭都一定有洩壓閥,安全啲

黎D低壓爐只會=一個水盤裝水,你開水推入去佢就流出黎....

你裝黎D有壓力既己經fail,技術上香港低壓爐直頭係無活門,熱水爐到出水口係zero無野block的
DGCNYO 發表於 2018/2/14 13:38

sorry唔係好明block甚麼?大陸用個啲洩壓閥永遠係通嘅,煲水時候有高壓會喺邊滴水出來。

回覆 19# kanduki

>>永遠係通的話個洩壓閥有個拉掣要唻做乜
大陸爐冇開電狀態,龍頭拎去熱水端,永遠都有水出。點解我知,因為喺大陸我用緊。拉掣用來測試用或排出泥沙。

回覆 24# yiucsw

無得排氣,低壓爐係用唔到...

你裝個咁既野完全唔係路,大陸跟本所有都係封閉有壓力先會裝黎D
DGCNYO 發表於 2018/2/15 12:06

>>技術上低壓熱水爐煲水時跟本無咁既壓力
低壓爐煲水時有幾大壓力呢any data?

係理科生都會知冇加壓
1個閒人 發表於 2018/2/15 12:25

你指水蒸汽完全冇壓力??

from CLP:
2. 花灑儲水式電熱水爐可自由選配花灑配件嗎?
不可。此種電熱水爐必須使用原裝花灑配件,才能直接排放爐內的熱蒸氣而避免產生過大壓力。

水蒸汽會由熱水喉排走
1個閒人 發表於 2018/2/15 12:30

咁高壓爐又係點做法?

嘅然冇阻力,點解時不時會有爆爐受傷的新聞?係因為有啲傻佬DIY用有開關的花灑或用浴缸龍頭。加洩壓閥平時冇作為,萬一有日有個租客DIY用浴缸龍頭,會多一重保障。

回覆 45# 1個閒人

點解唔係爆快子喉先

昨日下午一時十五分,方妻及四名子女在家,當時方妻在廚房煮飯,位於騎樓的廁所突然爆出一聲巨響,並冒出陣陣白煙,巨響驚動街坊,而房署一名職員亦聽聞巨響到來查看,發現安裝在廁所的熱水爐爆開,外殼彈到幾呎外的騎樓,於是致電報警。

警方、消防及煤氣公司人員先後到場,發現爆炸是由電熱水爐造成,女戶主及四名子女幸未受傷,警方經初步調查後,發現電熱水爐由上午十一時已開著,但女戶主一直未見熱水爐的顯示燈熄滅,懷疑熱水爐過熱引起爆炸,由於無人受傷,事後由戶主自行清理。

據現場消息稱,肇事熱水爐七年前購買,一直沒有出現問題及進行保養,近期見熱水爐的顯示燈頻閃動,並傳出「吱吱」怪聲,加上男戶主自行在熱水爐的喉管加裝截水掣,希望一家人取消用花灑,改用水桶裝水洗澡慳些水費,誰知險釀慘劇。