怕熱原因,
可能膠罩變形,底盤變黑,燈泡短命D

用LED/驅動唔熱咪冇問題囉

差不了多少,怕就隔幾個小時摩下熱唔熱
edd 發表於 2018-2-14 12:02

係, 我都係打算咁做。
Thank you.

怕熱原因,
可能膠罩變形,底盤變黑,燈泡短命D

用LED/驅動唔熱咪冇問題囉 ...
1個閒人 發表於 2018-2-14 12:10

大大的意思係, 用LED燈泡基本上無問題, 因為唔熱?

大大的意思係, 用LED燈泡基本上無問題, 因為唔熱?
kslee30 發表於 2018-2-14 12:20

相對慳電胆黎講,LED真係唔算熱

同一個亮度用少d電,energy loss少咗廢熱都少咗其實都正常

如果係圖片隻 ikea 天花燈,燈罩與燈盤之間有空隙可以散到熱,反而要留意隻 18W led 膽直徑會否頂罩

如果係圖片隻 ikea 天花燈,燈罩與燈盤之間有空隙可以散到熱,反而要留意隻 18W led 膽直徑會否頂罩 ...
rkkc 發表於 2018-2-14 18:50

是的, 我會帶埋隻Philips 18W LED胆去Ikea試, 裝到就買咁囉。

熱與唔熱,最實際係用手摸燈膽近螺絲的頸位!就算只係5W,你真係可以摸得住佢話唔熱至講啦!小心燙親呀!

請教懂電工的大大 : 燈罩的最大瓦數是13 W(見下圖), 如果裝上一個18W的燈胆, 結果會如何?

...
kslee30 發表於 2018-2-14 09:10

13 同18 差得幾遠?你試真唔頂罩就得

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPad

呢種ikea燈罩以前用過, 發現散熱好差, 搞到d 慳電膽特別短命