在散熱不良的情況下,有機會燈泡會較易燒(LED或慳電膽),和玻璃罩會爆裂。 ...
diy-apprentice 發表於 2018-2-14 09:14

按照這幅安裝圖推測, 膠罩沿邊位置好像有不錯的散熱空間:
(不過都要現場睇實物才能肯定)

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

注意個三隻耳仔, 我用過, 有時一大力左就斷

注意個三隻耳仔, 我用過, 有時一大力左就斷
tkphilip 發表於 2018-2-15 08:30

大大用過實在太好了, 請問是否有很多空間散熱?

自己做完白老鼠試驗,就知我講的係堅定流啦。

類似的天花燈,N年前我都裝左,之後又係覺得光度唔係太夠,於是就把原來的慳電膽火數加大些少,結果就係個玻璃罩熱到裂左,而家要用透明膠紙癡住至可以勉強繼續使用。

慳電膽和LED膽,W數好細,表面睇唔覺得散熱係一個問題,但實際自己去試下就知,到底有幾熱!唔信就即管隨便試,就一個5W或6W的,開住佢5分鐘,然後用手輕摸近螺絲的頸位,又或者可以用溫度表度下,閒閒地係65度攝氏甚至更高,你可以用手按住佢頂得到3-5分鐘?一試便知龍與鳳,唔好斷估無痛苦!

慳電膽和LED膽,W數好細,表面睇唔覺得散熱係一個問題,但實際自己去試下就知,到底有幾熱!唔信就即管隨便 ...
diy-apprentice 發表於 2018-2-15 10:48

謝謝大大的使用心得及提示。

有很多空間散熱 = 有很多入塵空間
LED膽真係"相對"唔熱. 開住既慳電膽係不能赤手接觸的!

今日帶埋個燈胆去試左, 可裝到, 但個燈胆掂到鐵罩底及膠罩頂, 恐防膠罩過熱, 都係買另一款磨砂玻璃罩的。

------

------