請教 : 13W燈罩, 裝上一個18W的燈胆, 結果會如何?

請教懂電工的大大 : 燈罩的最大瓦數是13 W(見下圖), 如果裝上一個18W的燈胆, 結果會如何?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

在散熱不良的情況下,有機會燈泡會較易燒(LED或慳電膽),和玻璃罩會爆裂。

光D

剛剛問左水電師傅, 佢話冇問題, 可照用, 因為個燈罩係無火牛的。
是慳電胆 / LED胆 內置電子牛的, 所以沒有問題。

小心佢個接頭 ikea E27款燈飾 我都有用(26W最大瓦數  好似係)  我見係"quick fit" 形式接電線 仲要係只能接幼線   我自己cut左佢接"針肉"接電線 裝修時用200W E27燈膽都頂到 當然宜家已轉反26W 以內燈膽

PS  以上好可能係危險動作, 唔知做緊咩  請不要照跟

小心佢個接頭 ikea E27款燈飾 我都有用(26W最大瓦數  好似係)  我見係"quick fit" 形式接電線 仲要係只能接 ...
warrior 發表於 2018-2-14 11:06

很有用的資料, 該13W天花燈的安裝圖 :

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

請教懂電工的大大 : 燈罩的最大瓦數是13 W(見下圖), 如果裝上一個18W的燈胆, 結果會如何?

...
kslee30 發表於 2018-2-14 09:10

無大影響,開始的一兩天,摩下燈找罩有無發熱

其實黎D快插外國用左好耐

無大影響,開始的一兩天,摩下燈找罩有無發熱
edd 發表於 2018-2-14 11:26

Philips 18W LED(2000 Lumens) 比13W LED(1450 Lumens), 不知熱多少呢?
LED燈胆好像不太熱。

Philips 18W LED(2000 Lumens) 比13W LED(1450 Lumens), 不知熱多少呢?
LED燈胆好像不太熱。 ...
kslee30 發表於 2018-2-14 11:56

差不了多少,怕就隔幾個小時摩下熱唔熱