請教 : 13W燈罩, 裝上一個18W的燈胆, 結果會如何?

請教懂電工的大大 : 燈罩的最大瓦數是13 W(見下圖), 如果裝上一個18W的燈胆, 結果會如何?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

剛剛問左水電師傅, 佢話冇問題, 可照用, 因為個燈罩係無火牛的。
是慳電胆 / LED胆 內置電子牛的, 所以沒有問題。

小心佢個接頭 ikea E27款燈飾 我都有用(26W最大瓦數  好似係)  我見係"quick fit" 形式接電線 仲要係只能接 ...
warrior 發表於 2018-2-14 11:06

很有用的資料, 該13W天花燈的安裝圖 :

無大影響,開始的一兩天,摩下燈找罩有無發熱
edd 發表於 2018-2-14 11:26

Philips 18W LED(2000 Lumens) 比13W LED(1450 Lumens), 不知熱多少呢?
LED燈胆好像不太熱。

差不了多少,怕就隔幾個小時摩下熱唔熱
edd 發表於 2018-2-14 12:02

係, 我都係打算咁做。
Thank you.

怕熱原因,
可能膠罩變形,底盤變黑,燈泡短命D

用LED/驅動唔熱咪冇問題囉 ...
1個閒人 發表於 2018-2-14 12:10

大大的意思係, 用LED燈泡基本上無問題, 因為唔熱?

如果係圖片隻 ikea 天花燈,燈罩與燈盤之間有空隙可以散到熱,反而要留意隻 18W led 膽直徑會否頂罩 ...
rkkc 發表於 2018-2-14 18:50

是的, 我會帶埋隻Philips 18W LED胆去Ikea試, 裝到就買咁囉。

在散熱不良的情況下,有機會燈泡會較易燒(LED或慳電膽),和玻璃罩會爆裂。 ...
diy-apprentice 發表於 2018-2-14 09:14

按照這幅安裝圖推測, 膠罩沿邊位置好像有不錯的散熱空間:
(不過都要現場睇實物才能肯定)

注意個三隻耳仔, 我用過, 有時一大力左就斷
tkphilip 發表於 2018-2-15 08:30

大大用過實在太好了, 請問是否有很多空間散熱?

慳電膽和LED膽,W數好細,表面睇唔覺得散熱係一個問題,但實際自己去試下就知,到底有幾熱!唔信就即管隨便 ...
diy-apprentice 發表於 2018-2-15 10:48

謝謝大大的使用心得及提示。