[操作疑難] 24"LG電視power on 問題??

用了數年24"LG電視,最近power on不著機,但standyby燈是著的,於是拔掉機身插頭, 明天再插番機身插頭, 襟power on可著機.以為ok. 但數天後襟power on又不著機.這情況來回數次.請問師兄是什么原因?

用了數年24"LG電視,最近power on不著機,但standyby燈是著的,於是拔掉機身插頭, 明天再插番機身插頭, 襟powe ...
eddytt 發表於 2018-2-21 09:54

是外置火牛嗎? 如是可試換另一隻同 Volt 數的火牛!

是外置火牛嗎? 如是可試換另一隻同 Volt 數的火牛!
sonycliepda 發表於 2018-2-21 10:36

要回家看看, 但插箸standby燈是著,

之前遇過是按N次開關先著, 原因是電源板的電容老化, 如果是同一症狀請參考:
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2031180

之前遇過是按N次開關先著, 原因是電源板的電容老化, 如果是同一症狀請參考:
...
mycgshop 發表於 2018-2-21 12:07

謝謝師兄, 我想原因是一樣,電容老化?因我不懂diy, 我想都是放棄吧!另想問文中你指大左肚既電容係 4粒 10V 2200uF, 你如何知是這4粒有問題?如何大左肚?謝

如不懂焊接可以嘗試去淘塊相同型號電源板來更換
電解電容其中一個老化徵象係頂部會漲起, 俗稱大肚

如不懂焊接可以嘗試去淘塊相同型號電源板來更換
電解電容其中一個老化徵象係頂部會漲起, 俗稱大肚 ...
mycgshop 發表於 2018-2-21 13:45

謝謝師兄意見,電源板是否只是上螺絲就得??

eddytt 發表於 2018-2-21 14:01

需要上螺絲 及 插線, 另外不要徒手接觸底板背面

首要識得打開背蓋,因為有很細尺寸 LCD monitor用倒扣,很難開的

eddytt 發表於 2018-2-21 14:01

老老實實,樓主問得呢個問題,
真心唔建議你去自己搞咩換板了,
如果係外置牛就換隻同規格試下,都唔得就換過部算啦…