熱水爐接位發熱

隻銅耳仔 接去發熱器 變黑色 線定係耳仔問題?定係發熱器過熱?

我都好肯定你用大陸貨,我拆過幾部,成件野無問題,只是膠的rating好差,溶左,立即安排換耳仔及短電缐。下次撰香港牌子,不要理什麼大陸優質鋼內膽。

牌子Logo 是否是一隻海豚?

隻銅耳仔 接去發熱器 變黑色 線定係耳仔問題?定係發熱器過熱?
hkcrazydog 發表於 2018-2-23 01:39

我都好肯定你用大陸貨,我拆過幾部,成件野無問題,只是膠的rating好差,溶左,立即安排換耳仔及短電缐。下 ...
七彩小生 發表於 2018-2-23 08:02

德國x一樣会。

我以前部德X保熱水炉接电熱綫耳仔外軟膠罩其中一隻都燒到黑色,用手摇下佢,鬆到好似穿拖鞋咁,持續咁流13.5A,可知個接觸位幾熱喇。

我拆過柏林牌,香港牌子,明顯電子野好超多!

換哂佢

via HKEPC Reader for Android

德國x一樣会。
alex008 發表於 2018-2-23 08:45

咁我換線同耳仔  夠?  買有包膠既耳仔?
黑左驚接觸不良產生更多熱力
令恆溫器跳制

個發熱器  淘來的
德國寶 原裝線都燒

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android

咁我換線同耳仔  夠?  買有包膠既耳仔?
令恆溫器跳制

個發熱器  淘 ...
hkcrazydog 發表於 2018-2-23 12:57

同我老豆果部一樣,發熱線接耳線位燒 斷咗,佢完全頂唔到4kW,設計問題

咁我換線同耳仔  夠?  買有包膠既耳仔
令恆溫器跳制

個發熱器  淘 ...
hkcrazydog 發表於 2018-2-23 12:57

駁發熱器件嘅線耳要求會高啲,大前題係要接觸緊密,夠厚身,如果有絕緣套的話要耐高溫......唔好是但搵隻一般用途嘅線耳,尤其係市面嗰啲好薄身兼帶絕緣套嘅品種。

我提議非香港品牌要每年檢查一次底部,會有驚訝發現

同我老豆果部一樣,發熱線接耳線位燒 斷咗,佢完全頂唔到4kW,設計問題 ...
FUYL 發表於 2018-2-24 20:10