[操作疑難] 請問天花燈槽有閃, 要點解決呢?

我家的天花燈槽, 底下有6隻LED射燈, 上面有光管6條, 裝修了無耐時, 已發現正中間有隻射燈開了一陣後會頻閃, 而最近門口的天花光管, 會有電流聲同耐不耐閃動, 請問應該會係邊度出問題呢?

我問過啲賣燈舖頭, 佢叫我換隻細火數火牛, 而LED射燈要用大火數就可解決。

呢度我唔識又唔明, 乜唔係應該換大火數啲火牛, 細火數啲LED燈咩??

另外, 我爬上去見到, 裝修度佢好求其, 在最近門口位, 天花燈槽電線佢只係用砲線膠布好求其咁扎住.......

我應該自已從何入手解決呢? 射燈我已換過位, 都只係同一個位果個會閃...

thx

好簡單,首先,打電話搵C父,再拎出你個銀包就搞掂啦
邊有人可以單從簡單文字就斷到症?

寫咁多裝修,不如簡單D,形容下你D照明系統啦

6隻LED射燈,係單一定係多隻牛/驅動器?
光管6條,係LED定係傳統螢光管?係單一定係多隻牛?

無相又無資料,好難幫到你
Led行幾多V幾多W或幾多mA
隻牛又幾多輸出
幾多隻牛,點拖
乜都無,點搞

via HKEPC Reader for Android

俾錢可以快好多,好難三言兩語教得到,尤其以你目前情況

寫咁多裝修,不如簡單D,形容下你D照明系統啦

6隻LED射燈,係單一定係多隻牛/驅動器?
光管6條,係LED定 ...
1個閒人 發表於 2018-2-23 22:03

我眼見係每隻LED射燈有一個火牛仔, 但幾多Watt我要聽朝再睇下先知道

至於光管, 唔係LED, 係幼身光管嚟, 其實我都想淘啲LED光管連佢個座換晒佢, 最近電線位係一隻大火牛

射燈係獨立牛就應該係220v入
換過隻就得
光管想換都led去電器鋪買都唔太貴

射燈係獨立牛就應該係220v入
換過隻就得
光管想換都led去電器鋪買都唔太貴

via HKEPC Reader for Android ...
hikaricoffee 發表於 2018-2-24 00:07

即係射燈閃, 好可能係佢獨立果位牛仔有問題?

Thx

如果係220v入,就應該係牛有問題

即係射燈閃, 好可能係佢獨立果位牛仔有問題?

Thx
寫入讀出 發表於 2018-2-24 00:36

一係牛壞,一係師父求其搵隻牛頂檔,再一係線鬆,
如果要換牛,我會直接淘隻連驅動/牛嘅LED射燈,人懶冇藥醫