[操作疑難] 請問,換門鉸,點分全蓋,半蓋

我嚟種老古董門鉸原全廢咗,諗著淘返d門鉸,問題就嚟,我嚟種應該買全蓋,半蓋定無蓋

門鉸
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

煙斗鉸:全蓋 (門遮櫃框 5 至 6 分) 通常最左和最右櫃門用,半蓋 (門遮櫃框 2 至 3 分) 通常兩邊門鉸共用一櫃壁

關好門,度裝鉸那邊遮了櫃框多少

煙斗鉸:全蓋 (門遮櫃框 5 至 6 分) 通常最左和最右櫃門用,半蓋 (門遮櫃框 2 至 3 分) 通常兩邊門鉸共用一 ...
rkkc 發表於 2018-2-24 20:14

我係以下咁

全蓋

via HKEPC Reader for Android

你隻係90度,淘270度吧!裝既位置一樣!

via HKEPC Reader for Android

你 post 1 張圖隻右門似係半蓋,隔離仲有門,關好爛咗鉸隻門,度遮咗櫃框壁幾多 mm 或英分

我嚟種老古董門鉸原全廢咗,諗著淘返d門鉸,問題就嚟,我嚟種應該買全蓋,半蓋定無蓋
...
hellolo 發表於 2018-2-24 19:58

別問我是誰 發表於 2018-2-24 21:09

門板2。1cm厚,即係全蓋唔得?

你 post 1 張圖隻右門似係半蓋,隔離仲有門,關好爛咗鉸隻門,度遮咗櫃框壁幾多 mm 或英分 ...
rkkc 發表於 2018-2-24 20:53

關咗係影唔到,我估遮咗櫃框壁有10mm

關咗係影唔到,我估遮咗櫃框壁有10mm
hellolo 發表於 2018-2-24 22:05

10mm 約 3 分,即半蓋
如想確實,拆走隻門,度白框邊,唔過 12mm 都係用半蓋