[操作疑難] 自組鋰電平衡充電/放電+限流保護

借Offer師兄的圖一用...

請問自組鋰電,用平衡充放保護板+普通數控電源 好?

還是用一塊 均衡板 就可以?不需要過充/過放/over current 保護?加隻 平衡充的牛+過放alarm/電量顯示器?

如果用後者較好,求推薦平衡充的牛。心目中有...
1)  iSDT艾斯特 Q6 Plus 300w + 外置牛
2)  iSDT艾斯特 SC608 + 外置牛
3) PG捷卡C610AC
4) PG蓝魔方C606 + 外置牛
5) SKYRC IMAX B6AC V2

謝謝!

我就會考慮可拆式電池盒+18650充機算。
或者如果本身有波殊/紅M 18V個D電動工具鋰電,
自製個鋰電>5.5 DC插轉換器

借Offer師兄的圖一用...

請問自組鋰電,用+普通數控電源 好?

還是用一塊  就可以?不需要過充/過放/o ...
Joe_Black 發表於 2018-2-27 08:21

首先自组鋰電,你有咩儀器?內阻儀,放電容量測試器,點焊機,分容分阻鋰電唔係咁易搵,淘只有分完容阻之後次貨,廠唔會賣比你(你冇量)
保護板基本上要,除非你用在RC就冇得加,限流即係唔駛玩,保護板有d有均衡,不過用平衡充已有此功能可以忽略,用傻充先要均衡,保護板越多功能越要多d電&易壞,自己衡量需要,最多功能保護板係玩緊藍牙行BMS
平衡充有平有貴,入門B6>A9,睇你要快充&準確决定價錢,自組鋰電用平衡充你要識加平衡頭,我通常接
平衡頭會by pass保護板,用dc5.5頭唔好多過5A充,要快充上XT頭
玩平衡充其實好多野玩,有排你diy接綫,平衡充只係一種比較可靠充電方法,鋰電質量唔好用部icharger充都係盞搞,鋰電質量决定一齊

我就會考慮可拆式電池盒+18650充機算。
或者如果本身有波殊/紅M 18V個D電動工具鋰電,
自製個鋰電>5.5 DC插 ...
edgeyim 發表於 2018-2-27 10:51

平衡充係好過用原廠差機,只不過原廠電好多冇空間比你加平衡充接頭,原廠差機會用保護板認原廠電,你只係加5.5 DC插都係充唔到電,要再非法加電阻去厄差機充到電,但所有保護功能都冇哂

回覆 3# charleslam009

選電不談,我要求不高,用到就算。

無點焊機,都有好多方法。當然唔洗折騰就買 24V 鋰電池組
簡單可以買盒連板 x 2
有要求可以電子座 + 需要嘅板... 未定。

回覆  charleslam009

無點焊機,都有好多方法。當然唔洗折騰就買 24V 鋰電池組 ...
Joe_Black 發表於 2018-2-28 07:59

呢D電池組真係有多少保留…我就唔敢搏啦

回覆  charleslam009

無點焊機,都有好多方法。當然唔洗折騰就買
簡 ...
Joe_Black 發表於 2018-2-28 07:59

你咩用途?24V3A 鋰電池組¥88 連電芯都未夠價買,一係唔足容,用多過2Aloading唔好貪平
除左點焊外,盒連板&電子座都唔好用多過2Aloading
自组鋰電要求不高用到就算,咁你唔好自组買代用算,買完diy平衡頭用平衡充比較耐用&清楚d電芯質量,如果用完差電見到電芯電壓差多過0.05V,即係e組電池質量一般,我用過有d原廠工具電,原廠配過容阻,有d品牌壓差幾年都唔多過0.02V,有d品牌壓差接近0.1V,鋰電質量&配過容阻可以差好遠,不過你冇要求點組都得