水龍頭換把手 陶瓷閥芯

本想慳返些少同省功夫剩換陶瓷芯 見粒螺絲腐蝕到黑哂
睇來成個拆過上淘寶有呢d配件手把 銅圈訂
順帶問問邊只陶瓷閥芯牌子好用?
淘寶幾元都有 size一般分25 35 40 基友上standard

冇相片不能夠協助

本想慳返些少同省功夫剩換陶瓷芯 打開圓形貼紙後見入面粒螺絲腐蝕到黑哂 唔知點拆出來 ...
169169 發表於 2018-3-1 21:40

浸下去锈劑先,再用鎚仔,螺絲批邊鑿邊擰,
小心有分左右牙之分

用咗2.5mm六角匙試咗未?

見入面粒螺絲腐蝕到黑哂
我而家明你講乜啦
就搵一支又鑽咀鑽穿個[幾咪]螺絲咪得囉
尼粒[幾咪]螺絲只係絲係固定手柄

換咗陶瓷水閥之後
求其搵粒公制機械 密牙螺絲
大力 樓入去固定 手柄殼 就算數喇

謝謝 睇來成個拆過上淘寶有呢d配件手把 銅圈訂
順帶問問邊只陶瓷閥芯牌子好用 淘寶幾元都有 size一般分25 35 40 基友上standard

陶瓷水閥除咗計高低尺寸
仲要符合底部出水窿設計
這個是西班牙的
跟香港原廠EXQ一樣

https://translate.google.com.hk/ ... Q%E4%B8%80%E6%A8%A3
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

陶瓷水閥除咗計高低尺寸
仲要符合底部出水窿設計
這個是西班牙的
跟香港原廠EXQ一樣
...
HK2046 發表於 2018-3-2 20:49

呢只好野 可能大陸做 呢d價相差幾大 幾元到幾十都有

呢只好野 可能大陸做 呢d價相差幾大 幾元到幾十都有
169169 發表於 2018-3-3 21:24

兩蚊隻我都用過,不到一年就在閥芯頂部漏水,一晚半桶水

後來淘件10蚊台灣牌子閥芯,幾年都冇漏

兩蚊隻我都用過,不到一年就在閥芯頂部漏水,一晚半桶水

後來淘件10蚊台灣牌子閥芯,幾年都冇 ...
1個閒人 發表於 2018-3-3 21:51

淘寶睇過幾間話臺灣西班牙 久久 康勤…其實點知係那兒做的