[操作疑難] 造床用乜木方好

想DIY張床,用乜木方做柱同樑會好啲?2寸4寸方香港有乜料可以選?淘的話運嚟香港有無集運用得?

via Galaxy Note 8

乜木就唔知,但記得一係唔DIY , 一DIY 就KING size

回復 2 #七彩小生

我係諗住做張高架床,1.5m闊,而家參考緊資料,睇下用乜木材會耐用啲。

回覆 3# TWCACM 這是某木行的木方價表,可供你參考。做床唔好用駁方

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  TWCACM 這是某木行的木方價表,可供你參考。做床唔好用駁方
kswong8d 發表於 2018-3-3 10:43

如果用2x4方,做起張床都唔平得過現成好多

ikea依張都係$2,590

http://www.ikea.com/hk/zh/catalog/products/30242088/

回復 4 #kswong8d

Thanks,啲次資好有用

回復 5 #denc

我係肥仔一名,呢啲床我唔敢上去訓

乜木都得, 松木都冇問題, 想夠硬淨就用橡木(oak)
要注意木方厚度, 最好2吋半方以上

回復 8 #ginastar

我諗住企柱用2x4寸方,由於我肥,加上張床都大張,諗住落10條柱左右,結構牆嗰邊會收爆炸鏍絲落牆,定死啲位佢,應該夠晒力有突

回復 denc

我係肥仔一名,呢啲床我唔敢上去訓  

TWCACM 發表於 2018-3-3 11:26

大陸重有金屬ver 高架
$999人仔
運hk $400
100kg ok
我用緊

如果diy,不如買成品,再加金屬件加固