深水埗邊度有滑潤劑買?

想買silicone grease

有冇C兄深水埗邊度有得買?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

silicone grease 華輝 和興等都有...
但唔係你張相果支;這牌子香港冇.

k107044 發表於 2018-3-3 09:58

呢隻係PTFE grease唔係silicone grease 。

你不如講清楚用途,等大家比意見你仲好。

圖片係#21030,同廠#92003至係silicone grease3安士枝裝。

k107044 發表於 2018-3-3 09:58

图片果種係含PTFE润滑脂,主要耐磨耐高温,WD40都有噴罐裝PTFE產品,鴨街應該都揾倒,官塘得X都有賣。

回覆 3# belleville

回覆 4# 高登阿伯

自己砌機械鍵盤
茶stabilizer用
我上網睇有人用
Silicone greases
Lithium greases
Syntheic grease with PTFE
Chemours Krytox GPL 205
我估以上呢幾隻都ok

最後兩隻都幾貴。

我有一支Silicone的滑潤劑, 買左好多年, 無乜點用過, 你岩既話可以比D你

回覆  belleville

回覆  高登阿伯

自己砌機械鍵盤
茶stabilizer用
我上網睇有人用
Silicone greases
...
k107044 發表於 2018-3-4 00:21

砌機械鍵盤冇也研究,但入面咁多膠件,Silicone greases/spray應該比較穩陣,因為本身設計專比塑膠同橡膠用,其他品種唔一定啱膠件用,有機會傷膠,特別係Lithium greases。最好查下廠方說明。

PTFE greases主要係增抗磨力同減少塵垢積聚,一般用係户外或大塵環境至有明顯分別,機械鍵盤應該無乜突出表現。

係咪茶落龍豆用 ? 係既話用凡士林都ok,我用緊!