有冇用過Brushless 電工具

我見Brushless 電工具貴大約40%, 是否真的咁好?例如軍力鋸

用左一年無刷, 除咗把聲唔同啲之外唔覺有乜分別。

BL好力又慳電好多,值得投資,耗電少啲對電池熱量及損耗都有幫助,啲電池都會相對耐用啲,做嘢又快速啲

我近年買嘅全部都係BL,全因為由買咗10.8V有刷老虎鋸嚟用開始,鋸兩嘢好快就要換電,發覺耗電大工具都係要高V及無刷摩打先掂

是否真的冇咁嘈,靜好多及冇咁左右搖?

七彩小生 發表於 2018-3-4 10:58

冇乜分別
摩打嘈極有普,最嘈係個齒輪組
衝擊批 (卜批)仲嘈,油壓鑽嘈到拆天

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

七彩小生 發表於 2018-3-4 10:58

有刷無刷噪音冇乜定意,要個別產品睇,軸承、風扇、牙箱等等,以我手上嘅工具計,已經唔可以高速低速嚟分別,枝subcompact drill driver 1700rpm空轉比 impact driver 3000rpm空轉嘈添,無刷優點係大力及慳電,例如有刷要1.x幾粒先完成到個工作,無刷就可能只需一粒電已搞掂就可以買少粒電,長遠計電池充電次數會比較少而更長壽

左右搖係指乜?你部積梳刀片?我部都幾定

我想買Dewalt 380軍力鋸$1280,但Brushless Dewalt 367 貴$500,不知是否380 用時比較左搖右擺

有刷無刷噪音冇乜定意,要個別產品睇,軸承、風扇、牙箱等等,以我手上嘅工具計,已經唔可以高速低速嚟分 ...
digiman 發表於 2018-3-4 12:56

我想買Dewalt 380軍力鋸$1280,但Brushless Dewalt 367 貴$500,不知是否380 用時比較左搖右擺

...
七彩小生 發表於 2018-3-4 13:01

老虎鋸長刀片空轉係會fing得幾勁吓,最好配唔同長度鋸片,最好係啱啱夠長鋸嘢時就唔會搖,老虎鋸做清拆粗嘢只講效率

BL好力又慳電好多,值得投資,耗電少啲對電池熱量及損耗都有幫助,啲電池都會相對耐用啲,做嘢又快速啲

我 ...
digiman 發表於 2018-3-4 09:50

如果話無刷慳電好多,e樣不會認同,商業咀頭黎,叫官方做過功率測試就會有答案
慳電30%應該冇,10%就可能有,無刷亦無需維修摩打,因為只會燒懷電子板
...................利申用緊幾十把無刷產品,能量守恆........................

我真係唔覺有咩分,別包括力度同電量。
之前支有刷衝擊批用咗三年都未需要換炭精,但係支BL批用咗一年就震爛咗粒轉子磁石,要換轉子貴到hihi。
講緊紅m