更換水龍頭水喉大細問題

本人買了一個廚房水龍頭,想自行更換,但發現新水龍頭水喉接駁頭與舊的大細有分別,
新的喉管接駁頭比舊的直莖大,玩在需要買個轉頭才可接駁,
請問應買多大的接駁頭?而去那裡可買到,喉頭大細如下:
圖一:原本舊水龍頭的接駁頭大細

圖二:新買水龍頭喉管的接駁頭大細

圖三:廚房升盤下的入水喉

謝謝
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

舊喉係3分,新嘅喉係4分,唔建議用駁頭,驚會漏水。可以更換埋曲呎制(開關),去五金舖買4分出水個啲,建議用不銹鋼。
如果順路喺taobao買只係$18

黎D野有銅就買銅款啦,轉頭都漏水其實曲呎制咪仲易漏....
DGCNYO 發表於 2018-3-8 10:37

想問下如果買轉頭,是否應該買呢隻?

謝謝

想問下如果買轉頭,是否應該買呢隻?

謝謝
121245 發表於 2018-3-8 12:45

好多五金舖都有

內3分轉外4分
北角買都係12蚊左右
不過唔建議用,好易漏水

最好換4分閘制

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

如果加長左駁位會唔會影響出水方向?

好多五金舖都有

內3分轉外4分
北角買都係12蚊左右
不過唔建議用,好易漏水

最好換4分閘制

via ...
pooh24680 發表於 2018-3-8 13:32

閘制同轉頭有咩分別

多個駁口就即係多個位置有機會漏水
明唔明?
你對你手工有信心咪用轉頭囉

閘制同轉頭有咩分別
CKW 發表於 2018-3-8 15:50

最易漏水係 閘制 同轉頭 個接駁位

呢啲位置通常左頂右頂,唔熟手係好難攪

直接換閘制相對簡單好多

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

回覆 9# pooh24680

謝謝