更換儲水式電熱水爐花灑頭

我知儲水式電熱水爐唔可以用按摩花灑
咁我上網買o左個「單功能手持花灑」
諗住單功能應該冇錯, 又冇省水閥
點知拆開包裝先見到入面仲有個活門
咁唔知仲有可唔可以用o係儲水式電熱水爐
https://www.kohler.com.hk/productDetails/98220T?skuid=98220T-CP

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我知儲水式電熱水爐唔可以用按摩花灑
咁我上網買o左個「單功能手持花灑」
諗住單功能應該冇錯, 又冇省水閥
...
triumphal_ark 發表於 2018-9-24 23:47

呢個 會唔會係保護螺絲牙果個包裝膠咋

http://resources.kohler.com/plum ... df/1106578-2_D1.pdf

回覆 1# triumphal_ark

儲水式電熱水爐有分高壓和低壓,如樓主用緊係高壓爐就不須理會此活門,

若是低壓爐,此活門可能會影响爐內壓力排出,

呢個 會唔會係保護螺絲牙果個包裝膠咋
別問我是誰 發表於 2018-9-25 03:58

唔係呀……拆唔走
開完花灑
啲水就會因為個活門
而鎖喺花灑頭入面

唔係呀……拆唔走
開完花灑
啲水就會因為個活門
而鎖喺花灑頭入面
triumphal_ark 發表於 2018-9-25 12:13

個活門就係要嚟鎖住啲水,閂水後唔會/冇咁多滴、滴、滴水,好嘢嚟

我親身經歷過換錯花灑,爆缸漏水的事件,㡳壓爐唔會爆炸,但會爆缸漏水,有漏電的危險,重係你沖涼時發生,成身濕非常危險,千萬要小心為上。

為安全,鑽穿佢。

個活門就係要嚟鎖住啲水,閂水後唔會/冇咁多滴、滴、滴水,好嘢嚟 ...
digiman 發表於 2018-9-25 12:31

會唔會因為個活門而阻礙個爐減壓?
定係真係鑽穿佢一了百了

會唔會因為個活門而阻礙個爐減壓?
定係真係鑽穿佢一了百了
triumphal_ark 發表於 2018-9-25 20:04

我認為唔會影響內膽,簡單測試吓就知,拆喉駁係花灑頭,喉尾倒啲水落去睇吓有冇水出,有水即係水壓好低已可出水,冇水出又怕影響個爐咪整穿個閥囉

我認為唔會影響內膽,簡單測試吓就知,拆喉駁係花灑頭,喉尾倒啲水落去睇吓有冇水出,有水即係水壓好低已 ...
digiman 發表於 2018-9-25 20:39

著爐果陣有滴水減壓
但滴滴冇滴

我諗真要鑽穿佢穩陣啲