[操作疑難] 購買電動工具 選擇困難求助

話說小第想買支電批同油壓鑽預算大約3000
電批主要用黎鑽下野最3分 上下螺絲
油壓鑽就要6.5
目前選擇
牧田hp332連2電 12V($1180)
油壓鑽:
hR166連2電(因爲一樣12V好似方便充電但又有師兄話無力好快無電
大有5401連2個5.2電加紅色閃充($1450)
吾知師兄及大神們有無更好介紹呢?請幫幫小弟 謝謝

仲有一問 去邊間買比較好 而加只是搵左三寶報價 可信?(星期日去新填地買定鴨記?)

星期日旺角買唔到架生的

話說小第想買支電批同油壓鑽預算大約3000
電批主要用黎鑽下野最3分 上下螺絲
油壓鑽就要6.5
目前選擇
牧田h ...
199851 發表於 2018-10-25 00:53

有錢 就買 牧田 18V 無刷油壓鑽及電批

無錢 就買 大有 18V 無刷油壓鑽及電批

新填地應該平過鴨記 但周日好多舖都唔開

兩支我都用過 粗略估計:鑽 6mm 深 50mm

牧田 18V 無刷 7 秒

大有 18V 無刷 10  秒

如果只係一般家用可以考慮下WORX WU380一部搞點晒都係千一二左右

回覆 3# 別問我是誰

就系貪佢12V輕D同細D,吾該你先師兄

有錢 就買 牧田 18V 無刷油壓鑽及電批

無錢 就買 大有 18V 無刷油壓鑽及電批

新填地應該平過鴨記  ...
別問我是誰 發表於 2018-10-25 01:52

CHING 大有係20V 喎.....

btw 去宅SIR 到5401 5.2A 雙電閃充. 應該係1300..... 但好似唔係HK 行.  4.0A 單電 750

問過大有HK, 行貨經銷商得好少.... btw 行貨只係個3腳係原封咁. 保三個月

回覆  別問我是誰

199851 發表於 2018-10-25 02:38

12V 油壓鑽雖然輕小小 但慢好多 可能接近一倍時間 如果係咁你會點衡量 

btw 去宅SIR 到5401 5.2A 雙電閃充. 應該係1300..... 但好似唔係HK 行.  ...
556556bt 發表於 2018-10-25 03:18

我求其入淘寶搵5401 見佢咁寫  點知原來係 20V

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

btw 去宅SIR 到5401 5.2A 雙電閃充. 應該係1300..... 但好似唔係HK 行.  ...
556556bt 發表於 2018-10-25 03:18

18V 20V你覺得有分別

回覆  別問我是誰

199851 發表於 2018-10-25 02:38

睇自己日後會唔會再買其它12V冇嘅工具,如果完全唔會買圓鋸之類,咁12V係輕細啲,只鑽細窿把油壓鑽夠用,慢少少家用唔係問題,單手操作都可以(18V都有把171),但想買圓鋸修邊機嘅話就要買18V,18V紅M有好多玩具,日後唔使煩,係入門貴少少