回覆 40# belleville

呢個我就明白,因為我見得多,某人有兩個女,大咗兩種性格,一定要分房,細D都冇所謂,樓主有兩個仔,我想都大同小異,就算似住船倉,都算有自己空間,比得半張碌架床一族,以經好幸福。
我比較喜歡我劃果款,因為張床係大路嘢,可先買床,就住長度間房,我會用木廊間房,裝最平空心門,叫木工現場做埋一個衣柜就可以。大多數人平時房間都拉埋窗簾,只要有頂窗,唔會太黑,

回覆 39# denc

有埋個人就有比例,29吋空間

回覆  denc

有埋個人就有比例,29吋空間
kswong8d 發表於 2019-1-10 19:39

師兄你真犀利

你計係咪兩尺半上下床?

如果中間張三尺上下床(36吋)
所凈空位兩間房都有27吋?

回覆 43# liyee

係,立体圖模擬係搵最佳辦法,不過牆身未必直角,同頭尾一樣,仲有牆腳線,所以你要現場模擬,用粉筆劃線最好,我唔係專業裝修師父,所以用最簡單的方法,反而仲可較,出面師父上門度尺都會易明D。

回覆 43# liyee

如果你想做三呎床,加埋邊位可能要38吋闊,走廊約兩呎,要坐圓凳或冇背椅,我攞走部分体,比電腦呎吋你參考,之後點整,你自然會修改,整好記得影相比大家睇。

回覆  liyee

如果你想做三呎床,加埋邊位可能要38吋闊,走廊約兩呎,要坐圓凳或冇背椅,我攞走部分体,比 ...
kswong8d 發表於 2019-1-10 21:22

明白晒
有你 kswong8d 同 denc 两位高人既圖片
對我已很大幫助
我可以攞你D圖去比師傅整(參考)
非常感激两位
再一次多谢

回覆  belleville

呢個我就明白,因為我見得多,某人有兩個女,大咗兩種性格,一定要分房,細D都冇所謂, ...
kswong8d 發表於 2019-1-10 19:05

呢個我重明, 十幾廿年前, 親戚差唔多情況, 唔係我唔會知細路會爭
第一日為左爭好 d 間房打哂交, 爭輸果個重講到父母偏心, 本來細路問題變成全家人問題, 大個左亦無計傾
所以隔離政策係好事壞事就兩睇
你張圖未計 chair, 無記錯, 當年佢地間房床邊有成 3 尺闊, 都係籠屋咁, 現實感覺唔同圖
完美更係大間屋
世事無完美, 未必要選好既, 就兩害選其輕
空間實用 vs 分房理由, 邊個多 d 就屋主自己選
我多口講句都係因為見過親戚而已
最終都係樓主話事

行走路線係嘥位嘅,越長越嘥,考慮開多個門口仲實際
傻鴨師兄的確唔話得,裝修公司都無佢咁上心
不過以樓主對答推斷,DIY能力有限,最終要俾人做,到時又係另一個故事了.......

呢個我重明, 十幾廿年前, 親戚差唔多情況, 唔係我唔會知細路會爭
第一日為左爭好 d 間房打哂交, 爭輸果個 ...
belleville 發表於 2019-1-10 22:57

你見到係細路爭房打交,
但我見過係兩兄弟住一間房打交,
大佬話細路唔熄燈阻住瞓教,
細路話大佬傾電話吵住我讀書,
今日你話唔執房,聽日佢話你亂放嘢,
再大啲一吵就走出街(因為無私人空間)
最後兩個大咗一搵到錢就搬走咗......