上水箱曲尺制有冇選擇

之前換左個灰色膠質曲尺制,上水箱筷子位個種,近日有裂痕,滴水約半分鐘一滴,用AB膠水泥封住,但都冇用,要換一個,請問係咪有比較好的選擇?

聽聞有些已獲水紙的咸水合金曲尺掣,但未用過,故不知會否比傳統膠質掣好。

回覆 2# skyfall

而家咁頂住先。本來換個一個唔難,不過要管理處安排關水制先麻煩。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

關咸水都唔難
換返同款都Ok

回覆  skyfall

而家咁頂住先。本來換個一個唔難,不過要管理處安排關水制先麻煩。 ...
kswong8d 發表於 2019-1-11 13:01

現時一般在廁所窗戶外牆會加裝咗咸水閘掣,伸手出去便可關掣。
如果外牆冇水掣,今次叫師傅在廁所加裝一個,下次自己換曲尺掣時
便不須驚動管理處。

回覆  skyfall

而家咁頂住先。本來換個一個唔難,不過要管理處安排關水制先麻煩。 ...

師兄, 我5 年前都係壞果個開關, 爆開情況跟樓主一樣, 先關咸水制, 然後拆左成個連條喉羅去五金鋪買開關25蚊
返屋企用水喉膠布包好, 再"玲"返入去就得, 10分鐘唔洗就攪惦

回覆 6# Yucie

係咪品質問題,唔郁的部件都咁易爆?

回覆  Yucie

係咪品質問題,唔郁的部件都咁易爆?
kswong8d 發表於 2019-1-11 15:36

之前果個開關都係換左成個坐廁時整既, 大大話話都係15年都有, 我當然都唔會郁佢
不過日日咁"菊"自然老化會爆

回覆 7# kswong8d

自己都裝過,有貴及平,用平的會冇咁耐用。我用貴的至今六年冇任何問題。

回覆  skyfall

依隻灰色膠閘制基本入面用膠墊圈就最好,你用水喉膠布+扭得好實係好易好快爆